Над 13 милиона лева ще трябват, за да бъдат възстановени

...
Над 13 милиона лева ще трябват, за да бъдат възстановени
Коментари Харесай

Иван Лазаров: Над 13 млн. лв. са необходими за възстановяването на Вършец след наводнението

Над 13 милиона лв. ще трябват, с цел да бъдат възобновени част от вредите нанесени във Вършец от наводнението през предишното лято. В края на 2022 година 150 000 лв. бяха отпуснати от страната за планиране на строителни действия на най-тежко потърпевшите инфраструктурни обекти. Това са два моста в региона на града и промяна на коритото на река Ботуня.
„ Мостът, който се намира в региона на спортната зала, би трябвало да бъде опустошен и да бъде построен нов. Той свързва града с  хижа „ Бялата вода ”, там има вили, плантация за птици. Общината е наела понтонен мост от военните, с цел да не остава изолиран регионът ”, посочи кметът на Вършец инж. Иван Лазаров.
Другият мост е при започване на корекцията на реката. За двата ще са нужни към 3 милиона лв.. Много повече средства ще коства възобновяване на корекцията на реката. Трябва да се построи 800 метра нови подпорни бетонни стени по двата бряга, високи 4 метра, а други 400 метра да бъдат ремонтирани. Коритото на реката ще бъде променено, като се избегнат чупките. Много огромно количество земна маса, към 30 000 тона, би трябвало бъде извозена и в следствие на бъде насипана с каменна секта.
„ Това е доста тежко строителство. До края на март би трябвало да бъдат направени планове, с цел да може да аплайваме за разпределяне на средства. Държавата би трябвало да помогне. Общината няма да може да се оправи с това ”, добави кметът на Вършец.
По предварителни сметки за корекцията на коритото на реката ще се нужни 10 милиона лв..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР