Над 120 000 души годишно се разболяват от рак в

...
Над 120 000 души годишно се разболяват от рак в
Коментари Харесай

Над 120 000 души в ЕС се разболяват от рак годишно заради вредна работна среда - Здраве

Над 120 000 души годишно се разболяват от рак в Европа, тъй като са подложени на въздействието на канцерогени на работното място. Почти 80 000 са смъртните случаи.

Това демонстрира статистика, оповестена от КНСБ в навечерието на Световния ден за битка с рака 4 февруари.

Освен че предизвикват рак, канцерогените имат още едно рисково свойство – не е явен моментът, в който ни разболяват. Работещите не могат да схванат, че са изложени на канцерогени, в случай че не им се каже. Дори да бъдат осведомени, то неналичието на забележима заплаха (за нараняване) понижава тяхната зоркост.

Хората, чиято работа е да се грижат за здравето и сигурността, са тези, които би трябвало да оказват помощ за осъзнаването на рисковете. Както от работодателя, по този начин и от работещите, показват от синдиката.

Наблюденията у нас са, че липсва положително знание у работодателите за работата с канцерогени. Това затруднява предприемането на съответни и навременни ограничения. Затова е извънредно значимо да се обръща внимание на осведомителните листовки на рисковите субстанции, с които се работи.

Има обаче канцерогени, за които няма по какъв начин да се получи такава информация. Такъв образец е прахът от твърда дървесина, отработените газове на дизелови мотори и заваръчният пушек.

Риска от рак има и при контакт през кожата с отработени минерални масла, употребявани в мотори с вътрешно горене.

Според Наредба № 10 от 26.09.2003 година всяка година работодателят би трябвало да изготвя лист на работещите, експонирани на канцерогени и мутагени (кат. 1А и 1В) и да го дава на Инспекцията по труда и РЗИ.

С измененията през 2020 година информацията, която би трябвало да бъде включена в листата, се разшири.

Например граничната стойност за прахуляк от твърда дървесина се промени от 3 mg/m3 на 2 mg/m3 преди две седмици – на 17 януари. От февруари тази година следва да влезе в действие и гранична стойност за отработени газове от дизелови мотори, напомнят от КНСБ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР