Над 12 000 ученици в системата на професионалното образование и

...
Над 12 000 ученици в системата на професионалното образование и
Коментари Харесай

Над 12 000 гимназисти изучават професии от аграрния сектор

Над 12 000 възпитаници в системата на професионалното обучение и образование са в посоки от аграрния бранш , като 593 от тях са в дуална форма . Това заяви заместник-министърът на образованието и науката доктор Мария Гайдарова на полемика в Министерството на земеделието, отдадена на квалификацията и образованието на експерти в аграрната сфера.

Домакин на срещата беше заместник-министър Георги Събев , а присъединяване взеха специалисти от МОН, представители на организациите на служащите, работодателите, на браншовите организации в земеделието и професионални гимназии, оповестиха от просветителното ведомство. 

Общият брой на учениците в професионални паралелки през образователната 2022/2023 година е 150 149 , а на тези в дуална форма – близо 12 000 . Пред участниците в полемиката доктор Гайдарова показа част от политиките на МОН за поощряване на образованието в професионални гимназии, в това число и към тези в бранш земеделие. Приоритетните политики на Министерството на образованието и науката са свързани с използване на секторния метод в професионалното обучение и образование , поощряване на съдействието на просветителните институции с работодателите, насърчаване на умения за професионална и личностна реализация, акцентира зам.-министър Гайдарова.

През образователната 2022/2023 година 1303 възпитаници се образоват по предпазени специалности от професионални посоки „ Растениевъдство и отглеждане на животни “ и „ Горско стопанство “ и 296 възпитаници по компетентност с предстоящ дефицит на експерти „ Трайни насаждения “, специалност „ Техник-растениевъд “. Учениците в тези специалности получават месечни стипендии в размер от 21 до 60 лева Осем са гимназиите в този бранш, одобрени да получат статут на Центрове за високи достижения в професионалното обучение и образование и да бъдат крайни получатели на финансова поддръжка от Националния проект за възобновяване и резистентност за основаване на съвременна, високотехнологична и енергийно ефикасна среда.

По Проект „ Модернизиране на професионалното обучение и образование “ по стратегия „ Образование “ 2021 – 2027 “ са планувани спомагателни образования за учениците посредством включване на представители от научните среди, бизнеса, обществения и неправителствения бранш в образователния развой като преподаватели по професионална подготовка и осъществяване на на практика занятия в действителна работна среда. Предвидени са също и образования за учителите по професионална подготовка , свързани с новите техники и технологии в актуалните производства.

В националните надпревари „ Млад фермер “, „ Горски многобой “ и „ Озеленяване и цветарство “ гимназиите – домакини интензивно си сътрудничат както с бизнеса, по този начин и с Аграрния университет в Пловдив и Лесотехническия университет в София. Успешно партньорство сред МОН, висшите учебни заведения и бизнеса се реализира и при създаването на образователни и национално изпитни стратегии и определянето на държавния проект банкет .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР