Над 1000 служители от структурните подразделения на МВР са ангажирани

...
Над 1000 служители от структурните подразделения на МВР са ангажирани
Коментари Харесай

Над 1000 полицаи ще следят за законно провеждане на изборите в Пловдив

Над 1000 чиновници от структурните подразделения на Министерство на вътрешните работи са ангажирани за застраховане на естественото протичане на вота в Пловдив и региона.
Прочетете още
В ОДМВР – Пловдив са набелязани и се извършват комплекс от ограничения за недопускане на нарушавания с политическите права на жителите и гарантиране на публичния ред и сигурност при подготовката и произвеждането на изборите за Народно заседание на 2 април

Бюлетините, изборните бумаги и машините за електронно гласоподаване са сложени под непрекъснато полицейско наблюдаване и защита. Физическа защита е обезпечена за всички 983 изборни секции в 413 изборни места, както и за 12 преносими изборни кутии за хора с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборно помещение.

На 1 април, събота, под полицейски акомпанимент ще бъдат превозени машините за гласоподаване до съответните секции – 456 броя за 16 РИК и 449 броя за 17 РИК. Същия ден ще бъде поета и външната защита на местата за гласоподаване до привършване на изборите в неделя.

В деня на вота полицейските чиновници ще бъдат ситуирани отвън изборните пространства, като в тях няма да позволяват въоръжени лица или носещи рискови предмети. Забранява се потреблението на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника за снимане метода на гласоподаване. При нужда чиновниците на реда оказват подпомагане единствено с категорично документално поискване от ръководителите на секционните комисии.

След привършване на изборния ден е основана организация за защита на изборните материали и документи и членовете на секционните изборни комисии при напредването им от изборните места до РИК 16 и 17, които се обитават в Международен панаир – Пловдив.

От действен щаб в дирекцията ще се ревизират сигнали за нарушавания и злоупотреби с изборните права, като по етапен ред ще се уведомява управлението на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Организирано е и взаимоотношението с Районните изборни комисии за навременен продан на информация и реакция.

Служителите от бранш „ Български документи за идентичност “ и звената в районните ръководства ще оказват подпомагане на българските жители, които нямат издадена персонална карта или не имат годни документи (лична карта или персонален /зелен/ паспорт) тъй като са изгубени, откраднати, развалени, унищожени или с изминал период, да имат опция да упражнят правото си на глас.

Сигнали, свързани с нарушавания или възможни закононарушения, относими към отговорностите на Министерство на вътрешните работи в изборния развой, могат да се подават на тел. 112, на непрекъснато откритата линия – телефон 02/90 112 98 и e-mail: [email protected], или в най-близкото полицейско ръководство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР