Над 1000 скиори и сноубордисти с народни носии и трибагреници

...
Над 1000 скиори и сноубордисти с народни носии и трибагреници
Коментари Харесай

На 3 март такова патриотично чудо на един от най-скъпите български курорти не е било

Над 1000 скиори и сноубордисти с национални носии и трибагреници се спуснаха по пистите в Пампорово от кулата Снежанка до " Студенец “, в чест на националния празник, 3-ти март, съобщи кореспондент на  " Фокус “. В началото на множеството млади девойки и момчета носеха голям трикольор.

Други пък удряха тъпани и викаха " Българи, юнаци! “. Плацът на " Студенец “ безусловно бе " почернял “ от хилядите хора от всички краища на България, пристигнали особено, с цел да бъдат част от колоритното шествие. Духът на присъстващи бе приповдигнат и поради военните маршове, изпълнявани от духовия оркестър на Сухопътни войски. Пристигайки на плаца, всички участници в шествието и хората в публиката с горделивост изслушаха и химна на Република България.  

Голямо ски втурване с национални носии и флагове, в чест на Националния празник се организира за седма поредна година в Пампорово. Идеята е тази пъстра и сплотяваща традиция за честване на 3-ти март е по саморасъл метод да съчетае любовта към планината, поклонението към освободителното дело на предците ни и хубостта на етнографското завещание на другите фолклорни области на България.

Организаторът на атрактивното събитие Антония Каменичка съобщи пред  " Фокус “, че тази година е било най-многобройното шествие. " Не съм виждала повече хора с национални носии. Може би над 1000 души участваха в самото шествие, а тук на плаца на " Студенец “ има към 10 000 души. Това доста ме радва, тъй като самодейността ни става все по-популярна и хората й се радват. Още отпреди Коледа участниците се подреждат с носии, вълнуват се и чакат събитието. Тази година малко по-бавно се спуснахме от върха, тъй като имаше доста деца, които държаха огромното знаме имаше рухвания, само че духа беше висок и всички са доста щастливи и удовлетворени на днешния народен празник в Пампорово “, добави Каменичка.

Хората бяха пристигнали от всички краища на страната особено за празника и с цел да усетят магията на планината и да почетат героите, донесли освобождението на България по малко по-нетрадиционен метод. Освен участниците в шествието и присъстващите, които носеха флагове имаше и доста други скиори и сноубордисти, които не се включиха към множеството, само че караха по пистите загърнати със трибагреници или облечени в разнообразни национални носии.

Празникът в Пампорово продължи на плац " Студенец “ с национални песни и огромни български хора, в които се хванаха дребни и огромни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР