Над 1000 деца от Пловдив не са обхванати със задължителната

...
Над 1000 деца от Пловдив не са обхванати със задължителната
Коментари Харесай

Над 1000 деца от Пловдив не са ваксинирани срещу морбили


Над 1000 деца от Пловдив не са обхванати със наложителната ваксина против морбили, паротит и рубеола. Това сподели инспекцията на Регионалната здравна ревизия измежду персоналните лекари в региона.

На персоналните лекари е разпоредено до края на март да извършат пропуснатите имунизации.

Точният брой на неимунизираните деца от Пловдивска област е 1007. 2/3 от тях са родени през 2006 и 2017 година, където пропуските се оказват най-големи, осведоми Българска национална телевизия.

„ Обхваща възрасти от 13 месеца до 18 години. Изобщо цифрата не е притеснителна и е напълно допустимо огромен % от тези деца да бъдат обхванати до края на месеца. Ваксината ще им бъде предоставена от РЗИ. Има задоволително ваксина “, съобщи доктор Милена Панайотова, шеф на „ Противоепидемичен надзор " в РЗИ - Пловдив.

Отлагане по медицински индикатори или овакантяване на населото място са най-честите аргументи за пропуснатите имунизации в Пловдив.В ромските махали благодарение на здравни посредници персоналните лекари вършат изключителни имунизации.

„ Има 189 родители, които са заявили и подписали отвод от ваксина. Смятат, че имунизацията ще повреди детето им. Те отводите главно не са от компактните махали, а от родители, които доста са осведомени в кавички от интернет “, разяснява още доктор Милена Панайотова.

Поне по документи на имунизация против морбили би трябвало да подлежат и други 3040 деца от региона. Всички те обаче от години живеят в чужбина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР