Над 100 ученици в София участваха в демонстрация с истински камион

...
Над 100 ученици в София участваха в
демонстрация с истински камион
Коментари Харесай

Стартира пилотно международно обучение за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя

Над 100 възпитаници в София участваха в демонстрация с същински камион по програмата “Виждам те. Виждаш ме. ”

Глобалната просветителна стратегия за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони “Виждам те. Виждаш ме ” започва у нас през днешния ден, на Световния ден на велосипеда. В пилотното издание се включиха над 100 деца от столичното 51 СУ “Елисавета Багряна ”.

Учениците бяха осведомени със спецификите на придвижването на камионите на пътя, кои са главните рискови ситуации и по какъв начин могат да ги избегнат. Над 100 деца се качиха в кабината на камион, за да могат да видят къде са “мъртвите точки ”, в които водачът не може да ги види в огледалата. Експерти от Главна дирекция “Национална полиция ” показаха разпоредбите за велосипедистите до и над 12 години.

Според формалните данни на Главна дирекция „ Национална полиция “ през 2018 г. при тежки пътнотранспортни произшествия са починали 21 водачи на велосипеди и са ранени 393. В съпоставяне с 2017 година починалите са с един по-малко, но ранените са се нараснали и са с 44 повече. За първите три месеца на тази година при тежки ПТП са починали 3 велосипедисти и са ранени 48. За същия интервал на 2018 г. загиналите са 3 (равен брой), а ранените – 32 (с 16 по-малко).

“Виждам те. Виждаш ме. ” е международна образователна акция, създадена от Volvo Trucks, която се организира към този момент в над 20 държави по света. Пилотният план у нас стартира с присъединяване на обучители-професионални водачи на камиони от логистичната компания Транспрес. Той е подсилен от Главна дирекция “Национална полиция ”.

“Програмата е част от цялостната политика на Volvo Trucks за понижаване на индидентите на пътя с присъединяване на камиони Volvo до 0. Съвременните технологии, системите за дейна и пасивна безопасност в колите могат да помогнат доста. Но съгласно официалната статистиката на световно равнище 90% от катастрофите се дължат на човешка грешка. Затова имаме вяра, че повишаването на информираността и образованията на различните групи участници в движението по пътищата е изключиелно значимо ”, обясни Карин Йохансон, Управител на Волво Груп България. “Радваме се, че програмата вече е и в България, и сме признателни на партньорите, които ни поддържаха с разбирането, че сигурността на пътя е обща цел и отговорност. Започваме от децата и ще сме щастливи, в случай че помогнем за спасяването на даже един човешки живот ”, допълни тя.

Според шефа на партниращата логистична компания Транспрес, Веселин Стоянов, безвредното придвижване е споделена отговорност и сходен вид инициативи, в които вземат участие бизнесът, образователните институции, контролните органи и обществото, ще оказват помощ кръгът да бъде затворен и жертвите на пътя на намалеят. „ Гордея се с нашите чиновници, които изявиха предпочитание да станат доброволци-обучители в акцията. Надяваме се скоро посредством тях „ Виждам те. Виждаш ме. “ да придобие известност в цялата страна и да обучим още много деца “, показа Стоянов.

Кампанията ще продължи поетапно и в други градове на България. За да може да се отговори на интереса, в рамките на проекта се търсят водачи на камиони, които да станат доброволци-обучители.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР