Над 100 студенти с молдовско гражданство от българска народност са

...
Над 100 студенти с молдовско гражданство от българска народност са
Коментари Харесай

Над 100 българи от Молдова са приети в наши университети

Над 100 студенти с молдовско поданство от българска националност са признати във висши учебни заведения в България през академичната 2023/2024 година. Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Молдова Н.Пр. Анатол Чебук.

Приемът на молдовски жители от българска националност за студенти, докторанти и специализанти в българските висши учебни заведения се реализира по силата на разпореждане на Министерския съвет, уреждащо просветителната активност измежду българите в чужбина. Общият брой на студентите, без първокурсниците, от Молдова в университети в нашата страна са над 300.

Двете страни ще продължат обмена на студенти, докторанти, специализанти, откриватели и преподаватели, който е значим аспект от съдействието сред тях, бе контрактувано по време на срещата. Такова се реализира и в междинното обучение като бяха разисквани ограничения за неговото разширение и поощряване.

В Българско неделно учебно заведение в Кишинев предходната образователна година са се обучавали 55 възпитаници. На децата, които учат български език и литература в Молдова, се изпраща помощна литература. За предходната образователна година МОН осигурило за тях 1476 книги и учебно-помощна литература.

В срещата участваха също шефовете на дирекции „ Международно съдействие " и „ Висше обучение " в МОН - Веселина Ганева и Галина Дреновска.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР