Над 100 оригинални български и руски изобретения на ученици, студенти,

...
Над 100 оригинални български и руски изобретения на ученици, студенти,
Коментари Харесай

Над 100 български и руски изобретения на първия у нас Международен фестивал «От винта!»


Над 100 истински български и съветски изобретения на възпитаници, студенти, докторанти и млади експерти на възраст от 8 година до 35 година ще бъдат показани от 27 до 29 април т.г. в залите на Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София на първия у нас Международният фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество «От винта!». Това съобщи Виктория Соболева, началник на Международния фестивал „ От винта! ”, която дойде у нас дружно с към 40 участника от Русия за форума. Официалното му разкриване е на 27 април, петък, от 12 ч. в централното предверие на РКИЦ.

Фестивалът ще се организира под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Организатори на фестивала са Министерството на индустрията и търговията на РФ, Министерството на образованието и науката на Русия, Фондацията за всестранно развиване на децата и младежта «От винта!», представителството на Россътрудничество в България и българската организация с нестопанска цел «Авиационно-космически форум». От страна на домакините самодейността е подкрепена от Студентския съвет на Софийския университет «Св. Климент Охридски» и с медийното партньорство на Информационна организация БГНЕС и на National Geographic- България.

Брифингът на уредниците беше необикновен - в залата бе демонстриран полет на дрон, който дълго време хвърча в помещението, ловко управителен от ръководителя на първия дрон клуб у нас и уредник на самодейността „ Дрон Арена ” Антон Пулийски и негов сътрудник. Те ще бъдат участници в ревюто и желаеха да покажат своя неповторим дрон, като част от серия такива летателни апарати. Пулийски съобщи, че има вяра в тази технология, само че е значимо при консолидираното й в обществото тя да бъде оптимално безвредна за хората.

„ От винта! ” към този момент е на повече от 13 година и той стартира от Русия в поддръжка на младежите, с цел да могат да развият своите креативен гении и умения в областта на науката и новите технологии, продължи Виктория Соболева. Любопитно е, че у нас към този момент имаме участници и на 5 година, деца, които се пробват да вършат свои модели на самолети, сподели тя. Когато за първи път започнахме провеждането на Международния авиокосмически салон МАКС в гр. Жуковски, в Подмосковието, разработките на младежите бяха на едно по-опростено равнище. Докато през днешния ден те могат да се похвалят с модели, които впечатляват и най-хубавите експерти. А нашите деца и младежите, набрали кураж и самочувствие, започнаха да пътуват по света и да печелят награди с изобретенията си, уточни Соболева.

Отчитайки опциите на младежите, уредниците на „ От винта! ” постоянно ги канят за присъединяване гратис – освен в научната част, само че и на ревюто, където в подобаваща среда те да покажат своите модели.

В програмата на форума ще могат да се видят разработки и модели в няколко тематични раздела: авиация, корабостроене, роботехника и нововъведения за града. Любителите на авио и галактическите технологии, на роботите, на морските съдове, на пробните разработки в промишлеността, на 3D моделирането ще се срещнат с достиженията на надарените изобретатели, които са отнесли не една и две интернационалните награди на международни конгреси. Предвиден е и научно-образователен блок: лекции на водещи преподаватели от техническите вузове на Русия и България, научно шоу на Физическия факултет на МГУ „ М.В. Ломоносов “, майсторски класове за възпитаници, прожекции на научно-популярни филми на съветския ефирен канал „ НАУКА “, интерактивни демонстрации на научни опити, Дискусионен клуб.

40-те съветски участници ще показват „ Безпилотен авиационен комплекс Ера-5 ”, „ Устройство за тренировки на летци и космонавти ”, радиоуправляем модел на самолета СУ-27 и стендов модел на самолета СУ-37, телеуправляем подводен уред „ Кусто ”, скоростен многофункционален тримаран и доста други.

От българска страна участниците са към 60 - възпитаници, студенти, докторанти и млади експерти. Сред най-малките са три 8-годишни български момчета от Казанлък, които се готвят за форума от групата за лего роботи „ Робо Бурборко ”- и това са Георги Иванов, Кристиян Николов, Божидар Антонов. В срещуположния възрастов диапазон са 30-годишните – основният конструктор Недислав Веселинов, експертът по електроника Явор Григоров и експертът по технологиите Георги Болашъков, които са осъществили първия български авиосимулатор „ Фотоника ”, който също ще бъде показан в една от залите на РКИЦ.

Сред основните събития на фестивала ще бъде хакатонът «Технотрон» в хода на който съветските и български студенти ще ревизират кой е по-добър в инженерните умения: тимовете ще сглобяват образователни и спортни безпилотни дронове и ще изпитват тяхната скорост и маневреност на специфична писта.

По време на фестивала «От винта!» ще се организира съвещание на работната група по обучение на Междуправителствената руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо съдействие, съпредседатели на която са министърът на индустрията и търговията на Русия Денис Мантуров и министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова. На съвещанието на работната група се допуска, че ще бъде разискван и обновен текстът на Междуправителствената руско-българска стратегия за съдействие.

Идеята да създадем този фестивал в България пристигна от неправителствения бранш от двете страни, призна по време на брифинга Павел Журавльов, началник на представителството на Россътрудничество у нас и шеф на Руския културно-информационен център /РКИЦ/ в София. Форматът на плана е неповторим, тъй като той не се концентрира единствено в построяването на 1500 кв.м. изложбено пространство, което ще бъде запълнено от неповторими модели, само че се придвижва и в областта на научните полемики, лекциите, надпреварите и състезанията, уточни той.

Георги Гълъбов, ръководител на Студентски съвет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски ” съобщи, че незабавно са решили да поддържат финансово „ От винта! ”, само че чак в този момент схващат за какъв голям терен за нововъведения става дума. Те са радостни, че се дава безвъзмездна опция на студентите да се изявят в областта на новите технологии и че това е пътят за сполучливата реализация разясни той.

Член на журито на фестивала е и един настоящ български водач - Николай Калайджиев. Той е претендент за връх на Гинес – за най-голямо негативно претоварване със аероплан. Николай изясни, че това се получава при осъществяване на фигурен пилотаж с допустимо най-голямото възможно негативно натоварване – задачата му е да реализира минус 7.5 g. Николай Калайджиев ще даде една премиите за участниците във фестивала - специфичен полет със аероплан, фантазия на мнозина. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР