Над 10 хил. пациенти са лекувани в стационара на варненската

...
Над 10 хил. пациенти са лекувани в стационара на варненската
Коментари Харесай

Онкоболницата във Варна отчита 8,2 на сто ръст в заболяемостта

Над 10 хиляди пациенти са лекувани в стационара на варненската Онкологична болница „ Д-р Марко Марков ” , извършени са 9 745 диспансерни прегледа, в хирургичното поделение са били признати 1395 души. Това сочи годишния финансов доклад на лечебното заведение за 2018 година, показан през днешния ден пред комисията по благосъстоятелност и стопанство към Общинския съвет. Ръстът на онкоболните за Варна е 8,2 и е свързан от нарасналата заболяемост в международен мащаб, както и от привличането на пациенти от други области на страната.

Варненската онкоболница единствена от останалите здравни заведения регистрира солидна облага за предходната година от 209 122 лева и обяснимо най-висока междинна работна заплата в размер на 1 574 лева Ръководството е финансирало с 60 хиляди лева лични средства ремонт на сградния фонд и е привлякло още 399 188 хиляди лева по оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси.

На този декор положението на варненския Тубдиспансер наподобява пагубно. По думите на шефа доцент доктор Христо Ганчев Министерството на здравеопазването отпуска за прехрана на болен от туберкулоза по 38 лв. дневно, а нужните средства са с 50 лв. повече. Годишно това води до недостиг от към половин милион лв.. Това е една от аргументите в средата на всяка година лечебното заведение да се изправя пред банкрут, със запорирани сметки и с висящи каузи за неизплатени разноски. Днес на съвещанието се чу предложение шефът самичък да си понижи заплатата, която доближава 3 хиляди лева В последна сметка членовете на комисията одобриха доклада и одитния отчет, само че не освободиха от отговорност доцент доктор Ганчев.

На загуба в размер на 18 хиляди лева е работила през 2018 година и АГ болничното заведение „ Д-р Димитър Стаматов ” . В нея през предходната година са проплакали 2 278 новородени, със 100 повече от миналата годнина. Управителят проф. доктор Емил Ковачев насочи признателност към Общинския съвет за отпуснатите 1,294 млн. лева от локалния бюджет. С тези средства е приключен ремонтът на покрива и непълен ремонт на отделенията в лечебното заведение, закупена е неповторима за Източна Европа инсталация за унищожаване на миоми, до края на годината ще бъде построен и външният асансьор в болничното заведение.

Финансовите резултати на Специализираната болница по очни заболявания за интензивно лекуване – Варна ще бъдат разисквани на последващо съвещание на комисията. Разглеждането на доклада беше отсрочено поради заболяване на досегашния шеф на лечебното заведение доктор Руслан Тошев.
Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР