Над 10,4 млн. мегаватчаса газ са пренесени по интерконектора Гърция

...
Над 10,4 млн. мегаватчаса газ са пренесени по интерконектора Гърция
Коментари Харесай

Близо 900 млн. куб. м газ са пренесени през интерконектора с Гърция от пускането му

Над 10,4 млн. мегаватчаса газ са пренесени по интерконектора Гърция – България от стартирането му на 1 октомври 2022 година Количеството се равнява на 892 млн. куб. метра и обгръща интервала от началото на октомври до края  април. Към края на април IGB има общо 16 регистрирани ползватели.

Общият потенциал на IGB е 3 милиарда куб. м годишно, като 1,57 милиарда куб. м са резервирани по дълготрайни контракти с дълготрайност до 25 години. Останалият потенциал сполучливо се предлага на търгове за разнообразни интервали на европейските платформи PRISMA и RBP.

Още в планова фаза е планувана опция интерконекторът да усили потенциала си до 5 милиарда куб. м годишно при съществуването на пазарен интерес. Това е допустимо при създаване на компресорна станция в Комотини, Гърция, където газопроводът се свързва с гръцката газопреносна мрежа и с Трансадриатическия газоповод (TAP), давайки на България пряк достъп до Южния газов кулоар.

Независимият метафоричен оператор ICGB, който дава отговор за комерсиалната употреба на новата газова инфраструктура, преглежда интензивно вариантите за сходно нарастване на потенциала поради променената енергийна среда в района и общите европейски старания към обезпечаване на нови, сигурни направления за диверсифицирани доставки.

За тази цел ICGB възнамерява осъществяване на пазарен тест през втората половина на 2023 година, който да посочва настройките на пазара към сходна стъпка. На базата на резултатите от пазарния тест акционерите на компанията (БЕХ и смесеното гръцко-италианско сдружение IGI Poseidon) ще вземат решение за възможното уголемение на IGB.

Количествата природен газ, превозени по интерконектора от началото на октомври 2022 година, обезпечават над 1/3 от вътрешното ползване на България в зимния сезон. Новата инфраструктура основава благоприятни условия за транспорт на природен газ и към други прилежащи страни в района, в това число и към Молдова и Украйна с помощта на опцията за съгласуваност с Трансбалканския газопровод.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР