Над 1 млрд. лева има готовност да инвестира във ВЕИ

...
Над 1 млрд. лева има готовност да инвестира във ВЕИ
Коментари Харесай

Световни лидери в зелената енергия готови да инвестират над 1 млрд. лв. в нови ВЕИ проекти у нас

Над 1 милиарда лв. има подготвеност да влага във ВЕИ планове в България новосъздаденият джойнт венчър на международни водачи в зелената сила - CWP Еurope. Той сплотява опита и напъните на CWP - водеща компания за развиване на възобновими енергийни източници (ВЕИ) в Югоизточна Европа и Австралия и Mercuria Energy Trading - един от най-големите самостоятелни търговци на сила в света с доходи от над 100 милиарда щадски долара.

CWP Europe към този момент работи по развиването на общо 2 ГВт ВЕИ мощности в Югоизточна Европа, на обща стойност от 1,9 милиарда евро, като има упоритости да разшири доста проектите си през идващите години. Така организацията ще способства доста за обезпечаването на евтина зелена сила и ускоряването на енергийния преход в четири страни в района – България, Сърбия, Румъния и Украйна.

" Виждаме сериозна опция в България и на останалите три пазара, където голямото количество скъпи и замърсяващи въглищни централи би трябвало да бъдат сменени с възобновими източници, колкото е допустимо по-бързо. Участието на Mercuria ще ни разреши да форсираме процеса, като още по-активно търсим подобаващи планове в България, които да подкрепим. Тук има голям брой компании и експерти във ВЕИ бранша - от създаването, проектирането, изграждането и оперирането на ВЕИ централи и ние към този момент откриваме устойчиви дълготрайни партньорства с тях. Сега ще имаме опция да ги развием и разтеглим ", безапелационен е изпълнителният директор на CWP Europe Димитър Енчев. 

" За нас е наслаждение да се присъединим към CWP и да подпомогнем производството на евтина и чиста електрическа енергия в Югоизточна Европа. С неспокойствие чакаме взаимната ни работа с екипа на CWP по разширение на портфолиото на компанията и използване на нашия опит за усъвършенстване на тяхната тактика ", казва вицепрезидентът на " Енергиен преход "  в Mercuria Жан-Фрасоа Стийлс.

CWP е дейна в района още от 2008 година, като е създала и осъществила най-големите вятърни паркове в Сърбия (156-мегаватовия план Čibuk) и Румъния (600-мегаватовия Fântânele Cogealac). Екипът към този момент създава портфолио от вятърни планове в България с общ индустриален потенциал 669 МВт и работи по няколко благоприятни условия за слънчеви централи в страната. Вече има два огромни вятърни плана в Североизточна България, които са в напреднал етап и чийто градеж се чака да стартира след две години.

Мащабът на вложенията на CWP Europe у нас ще зависи от опцията за разширение на портфолио с подобаващи планове за създаване на вятърни и слънчеви централи и системи за предпазване на сила у нас. Специално внимание ще бъде обърнато на развиването на към момента новаторските за тази част на Европа хибридни планове, които включат по едно и също време произвеждане на електрическа енергия от вятър и слънце, и системи за предпазване на сила. В CWP Europe са уверени, че развиването на ВЕИ ще разреши в дълготраен проект да се държат постоянни и цените на електрическата енергия, а респективно да се поддържа и икономическата конкурентоспособност на района.

" Темата с цените на тока ще става все по-чувствителна в България. Електроенергията от нови вятърни и слънчеви централи е с най-ниска себестойност, а - цените на пазара ще се намалят, колкото повече вятър и слънце се причислят към енергийния микс. Освен това, за разлика от други производства, при ВЕИ цената не зависи и от добива и доставката на скъпи първични материали. Това ще подсигурява непоклатимост и предвидимост на разхода за електрическа енергия на консуматорите и ще повлияе удобно тяхната конкурентоспособност ", изяснява Димитър Енчев.

България, Сърбия, Румъния и Украйна са измежду най-въглеродно интензивните енергийни пазари, като въглищата към момента преобладават енергийния микс. Тези страни имат най-замърсения въздух в Европа и са с някои от най-високите равнища на смъртност, дължаща се на нечист въздух. Декарбонизацията на тези пазари е незабавен приоритет и ще изисква хиляди мегавати вятърна и слънчева сила. Съвместната работа на CWP с Mercuria ще разреши оптимизация на разработваното портфолио, по-добро ръководство на пазарния риск и развиване на нужните структури за по-добро продуктово предложение към корпоративни клиенти.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР