Над 1 млн лв. претенции, че е ощетена държавата, бяха

...
Над 1 млн лв. претенции, че е ощетена държавата, бяха
Коментари Харесай

Искат над 1 млн. лв. от Петър Москов и колеги

Над 1 млн лева искания, че е ощетена страната, бяха предявени през днешния ден в делото против Петър Москов, някогашния му заместител Адам Персенски и 3-ма някогашни шефове на държавната "Бул био ", произвеждала ваксини.

Става въпрос за размяната на ваксини с Турция по време на мандата на Москов при второто държавно управление на Бойко Борисов, за което ексминистърът от Реформаторския блок е обвиняем.

Днес - на втория опит за стартово разпоредително съвещание - Министерството на здравеопазването изиска да бъде конституирано като частен просител против Москов и Персенски. Министерство на здравеопазването желае от двамата 325 233.87 лева за вреди, породени солидарно, т.е. - 50:50, написа ClubZ.

"Бул био " също търси съществени суми от някогашните ръководители на мажоритарния си притежател Петър Москов и Адам Пресенски, само че и от други двама по делото. Дружеството има искания към дарена на Министерство на здравеопазването ваксина БЦЖ, както и за създадената от тях "ТетаДиф ".

Изчислявайки пропуснатите изгоди от продажба, държавното дружество, което тогава е дарило продукцията си на правилото Министерство на здравеопазването, в този момент претендира вреди, нанесени от това.

Искат Петър Москов, Персенски и някогашният изпълнителен шеф Любомир Димитров солидарно да заплатят 427 788,31 лева плюс рента от 27 май 2015 година досега на предявяване на желае 111 136,30 лева

Освен това Москов, Димитров и шефът произвеждане Росен Алексиев да заплатят солидарно на "Бул био " други 110 003,46 лева имуществени вреди в едно с рента от 21 939,58 лева

А единствено някогашният шеф доктор Любомир Димитров и Росен Алексиев би трябвало настрана да платят 44 685,55 лева дружно с рента от 11 608,93 лева

Плюс правосъдни и деловодни разходи.

Днес юрисконсултът на "Бул био " направи изказване, че компанията има отколешни приятески връзки и положително комерсиално взаимоотношение с Република Турция, още повече че всяко държавно управление на България взе участие и в филантропични действия. Двете страни са членки на НАТО, Организация на обединените нации и Съвета н Европа и други Затова правели желае си, само че не желаят да основават напрежението.

"Търговското сдружение има съответни връзки с дестинации в турската страна във връзка с своите артикули. Представители на Република Турция купуват лекарствени артикули от "Бул био " и не желаем да рефлектира на връзките ни ", сподели юрист Цветозар Младенов.

Адвокатите на петимата подсъдими отхвърлиха претенциите им, като пледираха съдът да не причислява частните искове в наказателното дело.

Адвокатът на Димитров - Васил Т. Василев - отвърна:

"Декларациите по какъв начин да не уязвим лиричните търговски връзки сред нашето сдружение и турските търговски контрагенти демонстрира едно разграничаване на шефа от предявената искова молба. "

Той сподели, че това е наказателно дело, на който не му харесва, може да не взе участие като просител:

"По мотив настояването ние да съблюдаваме някакъв дипломатически звук и правила, които са в тази сфера на компаниите за търговия с медикаменти: става въпрос за углавен развой, в който се обясняват обстоятелствата, каквито и да са те, и не може изобщо да има такава рекламация. Ако някой не желае да се разискват връзките му с компания и трепери дали тази компания няма да се откаже, не взе участие в такива процеси. "

Съдия Мариета Неделчева реши, че ще причисли гражданските искания в цялостен размер към делото и позволи Министерство на здравеопазването и "Бул био " като частни ищци против някогашните министър и зам.-министър и другите подсъдими.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР