Над 1 милион пенсионери у нас са получили по-малки суми

...
Над 1 милион пенсионери у нас са получили по-малки суми
Коментари Харесай

Над 1 млн. пенсионери са получили през януари по-малко пари спрямо декември


Над 1 милион пенсионери у нас са получили по-малки суми през януари по отношение на декември.

Това стана ясно от чуване на шефа на Националния застрахователен институт Ивайло Иванов пред обществената комисия в Народното събрание.

Причината е, че Коронавирус добавката беше понижена от 120 лева на 60 лева Въпреки преизчислението на пенсиите, което ги усили, половината пенсионери се оказаха с по-ниски суми.



Всички те ще бъдат обезщетени от февруари с нова добавка. До дни се чака депутатите да гласоподават механизма, по който това да се случи.

Средното нарастване на пенсиите от преизчислението е 12,9% или малко над 61 лева. Проблемът е поради Коронавирус добавката, която се понижи. Самото преизчисление не съумя да " навакса " това понижение на добавката при всички пенсионери. Така към 670 хиляди пенсионери с пенсии за стаж и възраст получиха от Национален осигурителен институт по-малка сума януари по отношение на декември. Същото се случи и с към 60 хиляди възрастни с повърхностен стаж. Друга огромна група са към 206 хиляди души с инвалидна пенсия.

До дни депутатите ще гласоподават механизма за компенсиране на тази хора.

На първо четене през днешния ден отрасловите комисии одобриха разпореждания на остарелия бюджет да работят до края на март. Тъй като нов бюджет към момента няма. А до второто четене – ще се впишат и поправките, които да уредят обезщетенията.

Ощетените пенсионери ще бъдат обезщетени с нова добавка от февруари. Тя ще покрие разликата до сумата, която са вземали декември.

Компенсациите ще костват на месец 17 млн. лева

В сряда в пленарна зала депутатите ще гласоподават на първо четене остарелия бюджет да работи до края на март. След това имат 3 дни да внесат поправките и да гласоподават дефинитивно.

Въпросът е какво ще се случи с парите на пенсионерите през юли, когато Коронавирус добавката ще отпадне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР