Над 1,8 млн. са регистрираните туристи у нас през зимния

...
Над 1,8 млн. са регистрираните туристи у нас през зимния
Коментари Харесай

Коя е най-посещаваната дестинация у нас през зимата?

Над 1,8 млн. са записаните туристи у нас през зимния сезон в интервала 1 декември 2023 година - 25 март 2024 година С едвам 3% са се нараснали българските туристи, демонстрира статистика на Министерството на туризма.  

Най-значителен на годишна база е растежът на посетителите от Турция – 29,1%. С 18,7 на 100 са се нараснали и италианските туристи, които са предпочели да прегледат забележителностите на София. Ръст е регистриран и от пазари като Сърбия и Германия – надлежно 10,7% и 9,7 на 100. По-малко гости през зимния туристически сезон е имало от Гърция, Румъния, като най-сериозен е спадът от Израел – с 62,6%.

Данните демонстрират, че най-предпочитаната дестинация сред декември и март е Столична община, която регистрира 329 хиляди туристи. Веднага след нея се подреждат общините Банско, Велинград, Самоков, Смолян, Чепеларе и Варна.

От ски курортите най-посещаван е Банско (над 190 хиляди души са избрали дестинацията), следван от Боровец и Пампорово, като регистрациите на българските туристи са най-вече.

Планинският курорт е осъществил над 101 хиляди нощувки, показват от общината. Пампорово също може да се похвали с сполучлив зимен сезон с към 4% растеж на посетителите.

Особено прелъстителен се оказва и градският туризъм – близо 35% от хората са избрали дестинации като София, Пловдив, Велико Търново, Варна, Бургас и Стара Загора. Към този % се включват и всички, които избират така наречен бизнес туризъм.

Забелязва се и стабилизиране на туристическия пазар във връзка с завръщането към ранните резервации. Около 30% са неорганизираните туристи в този момент, до момента в който по време на пандемията бяха доста повече.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР