Над 1 500 ученици от български професионални гимназии са включени

...
Над 1 500 ученици от български професионални гимназии са включени
Коментари Харесай

1500 български ученици са включени в двойна форма на обучение по австрийски проект

Над 1 500 възпитаници от български професионални гимназии са включени в двойна форма на образование по австрийски план . Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката Галин Цоков с посланика на Австрия у нас Андреа Икич Бьом, оповестяват от пресцентъра на МОН.

Става дума за планът " Дуално образование в България ", който започва през 2014 година Към момента възпитаници се образоват в 15 специалности по него в 30 български учебни заведения.

Посланичката изрази задоволеност от съдействието сред България и Австрия и съобщи подготвеност за нови области на взаимоотношение. Тя добави, че към 35 % от младежите в Австрия са включени в сходна форма на образование, като след довеждане докрай доста бързо намират реализация. Министър Цоков също беше удовлетворен от взаимоотношението сред двете страни в региона на образованието.

На срещата стана още ясно, че България и Австрия обменят лектори по немски език и по български език с задачата да предизвикват взаимното проучване на съответните езици и литература. Студенти които учат български език в Австрия, постоянно взимат присъединяване в летните езикови семинари в България, проведени от СУ " Св. Кл. Охридски " и от ВТУ " Св.св. Кирил и Методий ". Австрия пък поддържа подготовката и квалификацията на учителите по немски език в България в междинните учебни заведения, като обезпечава годишно места за присъединяване в летни квалификационни семинари.

В някои български висши учебни заведения сполучливо се реализират взаимни стратегии в региона на стопанската система, финансите, архитектурните и инженерните специалности, както и при обичайните лингвистични специалности. Има и взаимоотношение сред австрийски библиотеки и български университети.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР