Над 1,5 млн. лева на час сме пръснали по великденските

...
Над 1,5 млн. лева на час сме пръснали по великденските
Коментари Харесай

Българите са харчили по 1.5 млн. лева на час по Великден

Над 1,5 млн. лв. на час сме пръснали по великденските празници, пресметна „ Телеграф “. Сметката е направена на база планирани данни за броя на пътуващите, които за миналите почивни дни стигнаха 1 млн., както и разноските, които са създали, предоставени от шефа на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. В сумата влизат нощувки в хотели, хранене в заведения за хранене, както и почерпки при близки и другари.

Както „ Телеграф “ първи писа, в седмицата от 1 до 6 май над 1 млн. българи прекараха празника отвън дома. Пътуванията са с разнообразни цели, като има такива, които са отишли в СПА хотели, на море, на планина и на посетители. Най-солено е излязла ваканцията за пътуванията зад граница, като междинният разход е 500 лева на човек. Следват визитите на СПА хотели, където харчовете възлизат по 300 лева на човек. По 100 лв. дневно пък са разноските на човек в планинските курорти, в къщи за посетители и вили.

През миналите почивни дни над 60 000 са българите, които се отдадоха на морска отмора у нас. Още толкоз пък посетиха гръцките градове. Имаше и пътувания към Турция и други топли дестинации. 30 000 пък използваха част от великденската почивка за отдих в СПА хотели. Около 50 000 пък си почиваха в планините. Като цяло даже и единствено посещение на близки по време на празниците излиза поде 100 лв. на човек дневно, като в сумата са включени разноски за превоз, хранене в ресторант и визити на забележителности, показа Драганов. Само за едно хранене в порядъчен ресторант сметката за двама е 100 лв..

Освен пътувания доста хора са прекарали празника вкъщи. Разходите за подготовка на празнична софра гълтат 100 лв., като в сумата е включено от всичко обичайно по малко. Отделно за спомагателни екстри като питиета, сладкиши или мезета, с които да почерпите близки на трапезата, сумата набъбва до 200 лева, пресметна Пламен от София, който е прекарал празника със брачната половинка си и двама другари вкъщи.

Около 300 лв. пък е излязло единствено агнето за празниците на друго семейство от софийското село Световрачене. Отделно от сметката са дреболиите, с които са напълнили животното, салати, мезета и питиета.

80 000 непознати туристи са посетили страната ни по време на великденските празници. За доста от тях България е обичайната дестинация за Великден и за едно пролетно пътешестване с взор към приближаващото лято.

А летният сезон се обрисува като доста добър. Имаме повече декларирани полети от пазар Англия, извънредно мощни записвания на пазар Полша и леко нарастване на пазар Германия, разяснява специалистът в туризма Константин Занков, представен от България он еър. Най-много гости пристигнаха от прилежащите страни - Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, които идват обичайно с персоналните си коли или с автобусен превоз.

По данни на летищата София, Пловдив, Варна и Бургас има растеж на полетите около Великден с 12,2% по отношение на предходната година. Значително нарастване има от Италия и Испания, надлежно 54 полета и растеж 42,1% от първата дестинация и 35 полета и растеж 40% от втората. Останалите страни, от които идват повече туристи, са Австрия, Франция, Полша и Нидерландия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР