Начинът, по който жените се грижат за тялото си още

...
Начинът, по който жените се грижат за тялото си още
Коментари Харесай

Драстични диети и стрес провокират ранната менопауза

Начинът, по който дамите се грижат за тялото си още от пубертета и изключително от 30 до 45 години, директно въздейства върху настъпването на менопаузата

За напрежението – в смисъл на нервно напрежение, от дълго време се знае, че води до по-ранен климактериум. Учените обаче прибавят към това и всевъзможни внезапни тествания за организма, които постоянно объркват хормоните.

Сред тях е спорт по правилото „ всичко или нищо “ – 3 месеца упражнявате като луди, 3 месеца безусловно мързелувате. Този метод работи отрицателно върху ендокринната система. Тя е комплекс от ситуирани по цялото тяло жлези, които отделят хормони за контролиране на обмяната на веществата. Периодите на пориви и затишия могат прекомерно да подтикват надбъбречната жлеза, отговаряща за реакциите при стрес върху организма. Неправилното й действие въздейства върху работата на всички останали жлези, вследствие на което се появява риск от хормонални нарушавания.

Специалистите поучават да изберете режим, който можете да спазвате даже когато не ви се спортува. Идеалният вид е физическо натоварване 3-4 пъти седмично.

Не единствено неправилното хранене, само че и непостоянството при храненето също нарушава салдото в организма

След 30 към този момент би трябвало да си измененията навиците си, с цел да предотвратите хормоналния дисбаланс. Колко-то по-рано си изработите здравословен и непрекъснат хранителен режим, вместо от време на време да се подлагате на диети, толкоз по-малко рискувате.

Сутрин най-вече бързате, само че се постарайте да не пропускате най-малко дребна закуска. Когато тялото не получи храна заран, се забавя обмяната на субстанции. Организмът се опасява се, че няма да бъде сит в точния момент, и стартира да натрупа запаси. Последствието ви е ясно още незабавно – напълняване, не е единствено рискът от ранна менопауза.

Още по-добре, в случай че закуската е богата на растителен белтък – да вземем за пример кисело мляко с кълнове: ръжени (42%), соеви (36%), пшеничени (28%). Според научни проучвания при дамите, организмът на които получава такива протеини, рискът от ранна менопауза понижава с 59%. Смята се, че растителният белтък евентуално пази яйчниците от безсилие.

Цялото меню може да наситите с него, тъй като има доста подобаващи храни за всяко време – тофу, леща, фасул, нахут, фъстъци, кайсиеви ядки, лешници, бадеми, орехи, слънчоглед, тиквени семки. Често хапвайте сусамов тахан, кафяв ориз, кестени, грах, гъби, чесън, царевица, ленено семе, спанак, аспержи, броколи, карфиол, целина.

Освен това е наложително да вземете ограничения и по какъв начин да сваляте нервното напрежение

Особено в случай че не можете да работите и да живеете по този начин, че да не е хронично. Непременно би трябвало да се научите да релаксирате, преди да си легнете. Стресът денем и изключително до късно вечер въздейства на съня, което пък се отразява върху равнището на серотонин в мозъка.

Помогнете си с постоянни занимания за събаряне на напрежението – да вземем за пример с медитация или каквото друго работи при вас.

При българките менопаузата настава на към 50 години. Това обаче е развой, които може да продължи и 20 години – сред 40 и 60, преминавайки през разнообразни етапи. Всички те се назовават климактериум. Менопауза се назовава последното менструално кръвотечение.

Хормонално заместваща терапия за малко не е рискова

След менопаузата се нарушава хормоналното равновесие, което води до промени в целия организъм. Спада продукцията на естрогени, прогестерон и тестостерон. Това предизвиква горещи талази, нощно изпотяване, главоболие, напрежение, сърцетуптене, световъртеж. Жените страдат от нервност, меланхолия, нарушавания в паметта и концентрацията.

Тези резултати могат да се облекчават от хормонално заместваща терапия. Тя обаче би трябвало да бъде назначена от експерт, който да направи проучвания, прегледи и напълно съответно да реши общото здравословно положение. При някои хронични заболявания рискът може да надвиши изгодата от ХЗТ.

Терапията би трябвало да се ползва за малко и при изцяло здравите дами.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР