Начинът, по който говорите, влияе не само върху това как

...
Начинът, по който говорите, влияе не само върху това как
Коментари Харесай

Професор от Станфорд: Премахнете две фрази от езика си, за да бъдете успешни

Начинът, по който говорите, въздейства освен върху това по какъв начин другите ви възприемат, само че и върху личното ви държание. Замяната на една дума с друга може да промени метода, по който подхождате към задачите си, написа сп. Обекти.

Това счита проф. Бърнард Рот, учител по инженерни науки в Станфордския университет и шеф на Институт по дизайн „ Хасо Платнер “ към Станфорд. В книгата си „ The Achievement Habit ” Рот предлага няколко езикови корекции, които могат да ви създадат по-успешни.

Ето две от най-лесните:

1. Заменете „ само че “ с „ и “.

Може да се изкушавате да кажете „ Искам да отида на кино, само че имам да правя работа. “ Но Рот ви поучава да кажете „ Искам да отида на кино и имам да правя работа. “ „ Когато употребявате думата „ само че “, създавате в себе си спор, който в реалност не съществува. “ С други думи, допустимо е да отидете на кино и да си свършите работата – просто би трябвало да намерите решение В същото време, когато употребявате „ и “, „ мозъкът ви стартира да обмисля по какъв начин да се оправи и с двете елементи на изречението, “ написа Рот. Може би ще гледате по-кратък филм; или ще делегирате част от работата си.

2. Заменете „ би трябвало “ с „ желая “ Рот предлага едно просто упражнение:

Следващите пъти, когато си кажете мислено „ би трябвало да “ заменете „ би трябвало “ с „ желая “. „ Това упражнение е доста дейно, с цел да накара хората да осъзнаят, че това, което вършат в живота си – даже нещата, които са им неприятни – са в действителност това, което сами са избрали, “ споделя той. Например, един от студентите на Рот трябвало да вземе курсовете по математика, които изисквала неговата специализация, макар че ги мразел. В един миг, откакто направил това упражнение, той осъзнал, че в действителност желае да изкара тези курсове, тъй като изгодата от осъществяването на това условие надвишава дискомфорта да посещава часове, които не са му приятни.

И двата образеца за промени в езика се основават на основен съставен елемент от тактиката за решение на проблеми известна като design thinking. Когато употребявате тази тактика, се пробвате да поставите под въпрос автоматизираното си мислене и да видите нещата такива, каквито са в реалност. Когато експериментирате с друг изказ, може да откриете, че един проблем не е толкоз нерешим, колкото наподобява и че имате повече надзор над живота си, в сравнение с сте предполагали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР