"Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с

...
"Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с
Коментари Харесай

Президентът Радев заговори за промяна в Конституцията и обяви ще прави ли партия

"Начинът на реализация на тези хрумвания не се припокриват с моите показа за либералност на законодателния развой. Понеже още при започване на приложението то потегля с нарушаване на закона за нормативните актове ", по този начин президентът Румен Радев разяснява в предаването "Лице в лице " предлагането за самостоятелен прокурор, който да следи и проверява основния прокурор.

"Този въпрос и този проблем за ефикасното следствие на основния прокурор се слага от 10 години и чак в залеза на своето ръководство господин Борисов взема решение внезапно да даде предложение. Но не желая да го разясня, тъй като знаете, че президентът е в края на законотворческия развой.

Но ще проследявам с интерес дебатите в националното заседание и за мен е забавно какво мислет депутатите по този законопроект. Дали е задоволителен да реши този проблем ", съобщи още Румен Радев и изреди няколко въпроса, които този законопроект поражда в него:

- Дали не влиза в колизия с конституцията, тъй като с един закон вменяваме самостоятелност на новия прокурор.

- Какво е мнението на народните представители, че се вкарва нова, мощна фигура, която не е регламентирана в конституцията.

- Намират ли за обикновено в прокурорската гилдия нещо това.

- И още един въпрос - в случай че този нов, самостоятелен прокурор наруши закона, кой ще го проверява - може би отново основният прокурор.

"Така че казусът е доста по-дълбок и той няма да се реши с този законопроект. Неслучайно венецианската комисия издаде рекомендации за дълбоки промени, нови правила и най-много еволюция на политическата просвета ", сподели Румен Радев.

Той отхвърли да има планове за своя партия.

"Защо да върша партия? Може би господин Борисов не е стигнал до член 154 от Конституцията, където написа, че президентът има правото да внася промени единствено на един закон и това е Конституцията.

Мотивацията ми не е функционалност от желанията на партия ГЕРБ. Мисля, че там има доста рационални хора и те одобряват тези позиции, които сега споделям. "

Ето какво разяснява още Румен Радев:

"Каквото и да стане като артикул за самодейност за конституционна смяна ще го внеса в Народното събрание.

Дебат ще има и в този спор би трябвало да се обзет и правата на българските жители. Например въвеждане на самостоятелна, конституционна тъжба в конституцията ни. Но при всички положения във времена, когато Народно събрание приема лобистки закони без публично разискване и отхвърля ветото на президента даже без спор.

Когато държавното управление харчи на мрачно милиарди изкуствено отглеждани остатъци. Когато се шири безотговорност на престъпност и корупция би трябвало да обмислим ролята на институциите за неутрализирането на паралелна власт, която работи зад фасадата на институциите.

Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят почтено, когато възпитат политиците си да живеят единствено от заплата и то най-много, които вземат управнически решения, които се разпореждат с бюджети.

Има няколко значими инструмента - преди всичко непримиримостта на жителите, които да изискват институциите да работят в тяхна изгода.

Вторият значим инструмент е свободата на медиите.

Третият най-съществен инструмент това е мощни и самостоятелни съд, прокуратура и КПКОНПИ, които да лишават нелегално имущество и да вкарват в пандиза. "

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР