Начинът на живот и хранителните навици определят нашето здраве. Всички

...
Начинът на живот и хранителните навици определят нашето здраве. Всички
Коментари Харесай

7 правила за здравословен начин на живот, които дори лекарите нарушават

Начинът на живот и питателните привички дефинират нашето здраве. Всички сме осведомени с главните правила на здравословен метод на живот: повече придвижване, справяне със напрежението, задоволително сън, потреблението на повече зеленчуци и плодове, а също и на по-малко нездравословни мазнини и леки въглехидрати. Но съгласно лекарите някои правила могат да бъдат нарушени. Ето кои са разпоредбите за здравословен метод на живот, които даже те самите нарушават.

1. Спане най-малко 8 часа вечер

Липсата на сън, изключително за дълъг и нескончаем интервал, е най-лесният метод да съсипете здравето си и даже да съкратите живота си. Многобройни проучвания поддържат директната връзка сред неналичието на сън и нарушената обмяна на веществата, високото кръвно налягане и кръвната захар и по-високия риск от рак. Но в случай че по време на работната седмица не можете да спите задоволително всеки ден в продължение на наложителните 7-8 часа, тогава, както удостоверяват резултатите от проучването, може и да „ получите “ изчезналото количество сън през уикенда. Важното е да не превръщате този способ в система и въпреки всичко да се стремите да спите задоволително всеки ден.

2. Консумацията на кафе след безсънна нощ

Ако не сте се наспали задоволително през нощта, евентуално това е повода да изпиете четвъртата си чаша кафе с вярата да се ободрите и да се концентрирате. Проучване от 2015 година, оповестено в British Medical Journal, потвърждава че 4 чаши кафе са оптималната, само че въпреки всичко безвредна доза за множеството възрастни дневно. Но не би трябвало да превръщате това в постоянната процедура, в случай че по някаква причина не сте спали добре през нощта.

3. Избягване на напрежението

Друг обезпечен метод да влошите здравето си е непрекъснато да се излагате на стрес. Затлъстяване, диабет, сърдечни болести и даже астма - развиването на всички тези болести се предизвиква от нескончаем стрес.

Ако се пробвате да извършите живота си по-спокоен, намерете метод да накарате напрежението да работи за вас - това е съветът на лекарите. Когато сме нервни, душeвността ни автоматизирано се настройва на режим „ битка или бягство “, което покачва равнището на адреналин. И в случай че му намерите приложение (например, дейни спортни или танцови тренировки), тогава резултатът върху здравето ви ще бъде по-скоро позитивен.

4. Пълна централизация по време на хранене

Колкото по-внимателни и съсредоточени сме, до момента в който се храним, толкоз по-рано разпознаваме сигнала за задоволеност и толкоз по-малко непотребни калории получаваме. Но в случай че сте привикнали да хапвате, до момента в който вършите служебните си задължения или просто нямате време за лежерен обяд, можете да употребявате елементарен трик: вземете по-малка паница и сложете в нея към две трети от нормалната си порция. По всяка възможност даже няма да забележите, че сте консумирали по-малко храна от нормално!

5. Отказ от захарта

Всъщност не е нужно да се отхвърляме изцяло от сладкото: то е най-хубавият източник на сила за мозъка ни. Но това, което несъмнено си заслужава да извършите, е да намалите количеството сладкиши, както и да изключите „ бързите “ въглехидрати и преди всичко сладките питиета. Яденето на обичания ви десерт два или три пъти седмично е наложително, даже в случай че решите да се подложите на диета.

6. Консумацията на 8 чаши вода дневно

8 чаши или 2 литра вода е междинен %, който не е подобаващ за всеки. В случая е значимо да пием вода, още преди да се появят признаците на жадност. Но не се придържайте педантично към мярката от 8 чаши: просто поставете бутилка вода до работното си място (можете да добавите няколко резенчета краставица, стръкче мента или билки, парче лимон или шепа плодове) - и вие вие сами няма да усетите по какъв начин ще изпиете водата.

7. Консумацията на по-малко сол

Най-лесният метод да намалите риска от инфаркт, сърдечна непълнота, инсулт, бъбречни болести, остеопороза, рак на стомаха и даже главоболие е да редуцирате дневния банкет на сол. Но в случай че не ядете модифицирани месни артикули всеки ден, не злоупотребявате с консервирани храни, както и с всички типове полуфабрикати, тогава най-вероятно не надвишавате предложеното количество сол.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР