Начинът да се излезе от парламентарната криза, към която върви

...
Начинът да се излезе от парламентарната криза, към която върви
Коментари Харесай

Радев: Начинът да се излезе от кризата е да се върне доверието на хората в парламентаризма

Начинът да се излезе от парламентарната рецесия, към която върви политическата система, е да се върне доверието на българските жители в парламентаризма и в парламентарната република. Това ще стане, когато хората видят, че потребностите и упованията им са сложени преди всичко от техните национални избраници. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти през днешния ден след присъединяване в конференцията „ Тридесет години от присъединението на България към Европейската спогодба за правата на индивида “, която се организира под негов патронаж, оповестиха от прессекретариата на президента.

 

Президентът стартира на следващия ден консултациите с първата по бройка парламентарна група, само че няма да бърза с връчването на мандат за държавно управление, с цел да могат изчерпателно да бъдат разисквани рецесиите пред страната и опциите за тяхното решение. „ Изцяло от целите и правилата, към които политическите обединения ще се обединят за взаимоотношение, зависи какъв кабинет ще бъде образуван “, уточни Румен Радев.

 

По думите на президента сега е значимо да бъдат образувани комисиите в Народното събрание, както и предпочитаното разглеждане на бюджета и на законите, които от дълго време чакат да бъдат признати, тъй че да се реализира освен икономическа и обществена непоклатимост, само че и  по-голяма сигурност и вероятност за развиването на България. Румен Радев прикани да не се позволява разглеждането на бюджета да се трансформира в „ пазарище за предизборно наддаване “, нито да се стига до понижаване на обществени заплащания, заплати и пенсии или до увеличение на бюджетния недостиг и задълбаването в дългова серпантина. „ Парламентът има да свърши доста работа “, уточни още президентът и изрази очакване политическите сили  да поемат своята отговорност и да не се стига до грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата активност на Народното събрание.

 

В отговор на въпрос за опцията за връщане на хартиените бюлетини, препоръчана от разнообразни партии, Румен Радев акцентира голямата роля на машинното гласоподаване за премахването на недействителните бюлетини, на сбърканите и поправяни протоколи и ограничението на корпоративния и купения избор.

 

Запитан за направените от парламентарно показани партии оферти за даване на военнотехническа помощ на Украйна, президентът още веднъж подсети, че сходни решения биха нараснали риска от въвличането на България във войната, която уголемява своя тримерен обсег и формите на опълчване.

 

„ Вие вярвате ли, че хората, които оферират сходни решения, в миналото ще заловен оръжие и въобще в миналото ще рискуват живота си за България? Аз не го имам вяра и по тази причина приканвам още един път към разсъдък и отговорност “, акцентира президентът. Държавният глава уточни също по този начин, че отнемането сега на въоръжение от Българската войска, ще задълбочи недостига от качества за дълъг интервал от време, в което се утежнява средата за сигурност освен на север, а и на Балканите.

 

„ Първостепенна задача на българския парламент е най-накрая да попълни некомплекта на Българската войска и най-накрая съществено да се заемем с нейната рационализация, която буксува от години “, акцентира Румен Радев. Държавният глава още веднъж прикани за решения, с които да се стимулират хората в армията и да се обезпечи тяхната пълноценна подготовка, тъй че да можем да бъдем съвместими с нашите съдружници и да имаме същинска гаранция за националната сигурност.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР