Началото на Великденските пости се поставя осем седмици преди Великден.

...
Началото на Великденските пости се поставя осем седмици преди Великден.
Коментари Харесай

Днес е ​Неделя Месопустна, започва Великденският пост

Началото на Великденските пости се слага осем седмици преди Великден. Неговата дата е преносима и е постоянно в неделя и е наричана Месни заговезни. В религиозния календар тя се отбелязва като Неделята на Страшния Съд. А тази година празникът се отбелязва на 27 февруари.

В другите краища на България Месни Заговезни са наричани по друг метод – Месна Заговезна, Малки Заговезни, Месници, Кокошкини пустове,

Името на този ден се дефинира от обичайна вечеря от месо. Най-често приготвяните гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска лой (мас, краве масло, извара), баница с месо.

След Неделя месопустна се заговява – не се яде месо до Великден. Разрешена е млечна храна, яйца и риба до идната седмица, когато са Сирни Заговезни.

Седмицата сред Месни Заговезни и Сирни Заговезни се назовава Сирница, тъй като е подготовка за Великия пост, който продължава 40 дни. Разрешено е да се ядат яйца и млечни артикули. Това са и последните дни на забавление преди началото на най-строгите пости през годината. Следващата неделя са Сирни Заговезни (Прошка).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР