Началото на учебната година наближава и във форумите се трупат

...
Началото на учебната година наближава и във форумите се трупат
Коментари Харесай

Дайте шанс на детето си да създава, не само да консумира

Началото на образователната година наближава и във форумите се натрупат въпроси на разчувствани родители, които търсят най-хубавото и съпоставят чанти, облекла, принадлежности. Актуален е и въпросът дали първокласникът би трябвало да има мобилен телефон, който да носи в учебно заведение.
Вярно е, че животът през днешния ден предлага доста повече за изразходване, само че е и правилно, че от ден на ден деца се откъсват все по-рано от характерни действия, които способстват за интелектуалното и моралното им развиване. А това се отразява все по-осезаемо в държанието им и последствията са мъчно поправими.
Нищо няма да му стане на ученика, в случай че е с раницата от предходната година. Ако даже в първия клас тръгне с раницата на по-големия си брат или сестра. Нищо няма да му стане, в случай че не е с нови обувки и облекла. Или най-малко няма да се отрази на знанията и уменията му.
Времето, вложено във вглеждането в тях обаче може да лиши и измести фокуса от други, по-важни неща. А най-сериозният фактор при отвличането на вниманието са мобилните телефони. Много учебни заведения вкараха правилото да взимат устройствата на децата. Темата се разяснява задоволително дълго време и е ясно, че негативите от комбинацията " телефон и дете " са повече, само че има родители, които считат, че е нещо изцяло обикновено възпитаник в първи клас да има GSM и да го носи в учебно заведение. А когато родителят няма срещу, е доста мъчно да обясниш на детето в клас за какво не може да употребява телефона си.
Истината е, че от първи до четвърти клас дребните възпитаници са непрестанно със своя учител и имат независима стая. Излизат на двора с учителката си и в случай че се наложи тя се свързва с родителя. Малките деца не са наясно с разпоредбите, а мобилният телефон постоянно е пръв зложелател на реда и дисциплината.
Затова дано улесним учителите и стартираме борбата с ненужното другарство с технологиите, тогава, когато в действителност няма потребност от тях. Нека смарт телефонът не изпреварва и замества времето, в което детето би трябвало да оцветява, разлиства, попълня, рисува, написа – всички дейности, които водят до развиването на неговите умствени качества и го учат да мисли, а не да се вглежда единствено в основаното от различен (често със подозрително качество и послание).
По-важно е детето да може да се разбере със съучениците си с думи и посредством взаимни дейности, а не да стоят едно до друго, втренчени в телефона, със схванати вратове.
Да, в този момент всички имат телефони, от време на време и от детската градина, само че не се опасявайте да кажете " Не ". Не се опасявайте да бъдете разнообразни, не се опасявайте да изкарате детето от стадото... Така давате образец и на него.
Децата през днешния ден имат потребност от по-малко суетност и повече време за същински значимите неща.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР