Началото на септември дава старт на сложен период за енергийния

...
Началото на септември дава старт на сложен период за енергийния
Коментари Харесай

Задава се гореща есен за енергетиката


Началото на септември дава старт на комплициран интервал за енергийния бранш. Не че лятото бе с по-малко тествания за европейската и, несъмнено, за българска енергетика. Но измененията предстоят първо на европейско равнище. Новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още в речта си пред Европейския парламент преди началото на лятната почивка направи ясна поръчка за по-бърза промяна на енергийния бранш и желанието към чистата енергетика и различните енергийни източници. Трансформацията обаче не може да се случи, без да бъде регистрирана ролята на природния газ, в това число на втечнения (LNG) в интервала на преход.

Природен газ

Предишният състав на Европейска комисия съумя да построи стройна скица за междусистемна съгласуваност, тъй че при положение на проблем при доставките на газ от Русия за Европа да не се повтарят рецесии като тази от 2009 година Европа отпусна обилни средства за интерконектори, за реверсивни връзки сред обособените страни. Голяма част от плановете са в ход, само че има още много да се наваксва до завършването им. Най-голямото предизвикателство за Европа, а също по този начин и за България, остава преносът на съветски природен газ през Украйна. Както е известно в края на тази година, т.е. единствено след 4 месеца, изтича договорът сред Русия и Украйна за пренос на съветски природен газ.

По предварителна информация към средата на този месец, най-вероятно през втората десетдневка се чака да започва следващият кръг от тристранните газови договаряния във формат ЕК-Русия-Украйна. Засега е известно, че съветската страна желае продължение на съществуващия контракт сред двете страни както за доставки, по този начин и за пренос. Украйна обаче упорства за нови контракти. Освен това украинската страна е твърдо срещу газопровода „ Северен поток 2 “. Русия и Германия от своя страна имат своя позиция и тя е в поддръжка на „ Северен поток 2 “, само че опазване на преноса през Украйна. Това обааче значи понижаване на директните потоци през украинската територия с най-малко 60 %, като с почти толкоз ще паднат и на приходите й от газовия пренос.

На този стадий не наподобява действително Русия да се откаже от „ Северен поток 2 “, изключително откакто към този момент е вложила обилни средства взаимно с огромните корпорации като австрийската OMV, английско - холандската Royal Dutch Shell, френската Engie и немските Uniper и Wintershall

Наред със „ Северен поток 2 “ се чака да започва и газопроводът „ Турски поток “. Това поставя завършек на преноса на съветски газ през България по Трансбалканския газопровод.

Именно тук е и шансът на страната ни – превръщането на Трансбалканския газопровод в реверсивен, т.е. с благоприятни условия за доставка на газ през Турция за Украйна. Идеята бе обявена още напролет от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов и е на път да се реализира. Така по едно и също време с включването на страната ни в процеса на доставки на съветски газ през Турция (Турски поток) и трансформирането на Трансбалканския газопровод ще се осъществя и концепцията за търговия в границите на плана за газов хъб Балкан. Разбира се, усложнения има.

Предстои „ Булгартрансгаз “ да излезе от проблема с арабския консорциум Обединение „ Аркад “, който сдружението единствено сътвори при избора на реализатор за разширението на газопреносната система. Въпреки този проблем и забавянето на плана е ясно, че връщане обратно няма, изключително откакто бяха оповестени и изпълнителите на двете компресорни станции в границите на трасето. На този декор ще бъде забавно да се наблюдава какво ще се случи след датата 5-ти септември, която бе оповестена като начало на огромния план за пътя на газопровода от Турция за Сърбия, Унгария и Австрия, наименуван по-рано от премиера Бойко Борисов, въпреки и условно, „ Балкански поток “.

Ток, Закон за енергетиката и ВЕИ

На фона на тези огромни планове се чака в Народното събрание да започват горещи диспути първо на равнище комисия по енергетика, а след това и в пленарна зала, по измененията на Закона за енергетиката. В частта за природния газ се планува основаване на борса за търговия с газ.

Проектът за борса за търговия с газ трябваше да започва през март, след това се отсрочи за юни, а в този момент желанието е за старт през октомври. Това значи, че на експертно равнище към този момент са прецизирани текстовете, заложени в предварителния вид. Така да вземем за пример в оповестените преди лятната почивка промени към този момент се виждат доста по-малка интервенция на страната, по-малки количества, по- меки стъпки към фирмите. Все отново при започване на есенната парламентарна сесия се чака измененията да станат обществени, а дебатите поради изборите за локални органи на ръководство ще бъдат повече от горещи. Въпросът е дали прецизираните ремонти ще бъдат задоволително рационални и точни и тук е мястото от една страна бизнесът и от друга - специалистите и страната не да поддържат горещи диспути, а да ги отрезвяват и охлаждат.

Точно заради това би трябвало да бъде преосмислено желанието дружно с измененията в частта за газа, в Закона за енергетиката да се прокарат и ремонти, свързани с електроенергийния пазар, които засягат тежко сензитивен бранш, какъвто е този за произвеждане и търговия с възобновима сила. Всяко малко безогледно деяние може да се отрази много отрицателно на бранша. Да не приказваме, че през горещия август цената на Българската електроенергийна борса (БНЕБ) към този момент е на път да взриви част от фирмите. Отделно ВЕИ секторът към този момент мина през задоволително тежки вреди, поради неточности от недалечното минало. Преди да се тръгне към законови промени в този бранш закон е редно да се видят всички елементи, в това число и проектите за развиване на преносната компания (виж 10-годишния проект за развиване на преносната мрежа на ЕСО), И не на последно място да се съобрази с трендовете на Европа.

През юли по отношение на юни междинната цена за базов товар на БНЕБ в сегмента „ Ден напред “ бе 108,21 лева за МВТч, или с 36,6 % по-висока. В сегмента „ Пазар в Рамките на деня “ бе регистриран скок от 104,2 % и над 79 % спад на търгуваните размери. Предварителните данни за август на пръв прочит ще провокират доста съществени въпроси, само че по-важно е какъв ще е резултатът от прочита както за бизнеса по този начин и за жителите поради задаващият се отоплителен сезон. Точно заради това измененията в Закона за енергетиката в частта отвън газа е редно да бъдат отсрочени, осмислени и и дискутирани в границите на експертната общественост, потребителите – битови и индустриални и обществото, с цел да се направи оптимално безболезнено идната стъпка към либерализацията на пазара. Необходима е и нова визия за енергийно уязвимите консуматори, а до този миг няма никаква изясненост какво тъкмо прави общественото министерство и дали не е време да бъде „ разтърсено “ от унеса си.

Иначе не е мъчно да се каже, че работодатели и профсъюзи ще продължат да упрекват НЕК, КЕВР и БНЕБ за цените на свободния пазар и да желаят оставки, в това число и на равнище министър.В същото време драмата към цените на свободния пазар ще ескалира, по време на кръглите маси за виновници ще се набеждават търговците на еленергия, а истината за процесите в енергетиката и за цените при борсовата търговия ще бъде замъглена в зоната на нищоправенето.

Ядрената енергетика

Франция, която оказа забележителна поддръжка при избора на новия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ще продължи да залага на производството на електрическа енергия от АЕЦ. Страната към този момент на няколко пъти преразглежда тактиката си за бъдещето на АЕЦ и към този момент сполучливо отстоява напредъка си в нуклеарните технологии, макар някои несполуки.

Очакването е нуклеарната енергетика да продължи да заема значимо място в дневния ред на Европа. Европейският парламент ще би трябвало да си даде сметко, че без развиването на нуклеарната енергетика, без нововъведенията в този бранш няма по какъв начин да премине безболезнено към осъществяването на задачите, заложени в Парижкото съглашение за климата.

Трансформацията на енергийния бранш дава късмет за всички типове енергийни технологии и тук е мястото за развиването на плана за АЕЦ „ Белене “. Още повече, че при деликатно прогнозиране на бъдещото развиване на района може да се види картина надалеч по-различна от мрачните краски на много изказвали се отрицателно по плана специалисти. На фона на задаващата се криза, само че и при деликатно прогнозиране на процесите в района, има късмет планът за АЕЦ „ Белене “ д се окаже задоволително резистентен излаз от една страна, още повече, че реализацията му не е единствено за облекчаване на вътрешното ползване, а е ориентирана към облекчаване на енергийни потребности в районен проект.

Страстите към АЕЦ „ Белене “ сигурно ще продължат и ще зареждат с причини съперници и последователи на плана. Само след броени дни обаче се чака работната група от специалисти да оповести късата листа на утвърдените стратегически вложители. Ако та включва огромните компании, които имат финансов потенциал за осъществяване на инвестицията, механически и софтуерни благоприятни условия, опит в нуклеарната енергетика и ноу-хау в ръководството на сходни планове, това би било задоволително доказателство, че планът е стопански логичен и преспективен.

Набедените Топлоелектрическа централа

В горещите есенни диспути на тематика енергетика няма по какъв начин да се минеатаки против огромните Топлоелектрическа централа, които създават към 45% от електрическата сила в страната. Странно е, че най-атакувани са двете така наречен американски централи, които са най-модерни, най-добре ръководени, най-екологични и обществено виновни. Работодателските организации евентуално ще продължат да упорстват за излизането им на свободния пазар и предоговаряне на дълготрайните контракти. Тема, която стои на дневен ред, само че изисква действителна оценка на обстановката – България е страна по тези контракти през държавната НЕК и договорите не могат да бъдат прекъснати просто по този начин – единствено тъй като някой желае това да стане в този момент и незабавно.

България има задължения по договорите, дължи големи неустойки при „ твърдо “ излизане от тях. В договорите с изключение на американските компании има и една трета страна – банките, които са финансирали вложенията за близо 3 милиарда лв.. Това значи, че договарянията би трябвало да се водят във формат, който да включва и тази страна, а резултатът да бъде задоволителен за всяка от страните.

В горещите летни дни и след парламентарния сезон бяха направени две значими промени в държавната енергетика. Неочаквано Жаклен Коен се върна на шефското място в БЕХ, а считаният за непреклонен началник на НЕК Петър Илиев бе свободен.

Може би след края на локалните избори Министерство на енергетиката ще има нов заместник-министър на мястото на подалия оставка Красимир Първанов. С това измененията в бранша няма да приключат, а както се обрисува есенно-зимният сезон ще е много парещ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР