Началото на празника 8 декември е тясно свързано с първото

...
Началото на празника 8 декември е тясно свързано с първото
Коментари Харесай

Gaudeamus Igitur, скъпи студенти!

Началото на празника 8 декември е тясно обвързвано с първото и до 1920 година само висше образователно заведение у нас - Софийския университет. Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 година Създаден е по самодейност на свищовлиите Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогичен курс при класическата гимназия с историко-филологическо поделение.

В параграф 25 от общия устав на университета от 1905 година се споделя: " На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климента Охридски и празник на университета, става тържествено зрелище на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете доклад за вървежа на университета, а новият споделя академическа тирада ". 

Това е формалното начало на 8 декември. То е обвързвано на първо място с развиването на науката и културата. До 1919 година честването на празника има кротичък и нравствено-културен темперамент. Във връзка със социално-класовите конфликти в България празникът се политизира и му се придава партийно предопределение. В изискванията на тоталитарната власт студентският празник в един миг е зачеркнат от българския календар. Постепенно обаче 8 декември възстановява обаянието си на автентичен и несравним студентски празник. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР