Начало на една ера: през 1899 г. се подписва договора

...
Начало на една ера: през 1899 г. се подписва договора
Коментари Харесай

21 януари 1899 г.: Opel стартира производството на автомобили преди 125 години

Начало на една епоха: през 1899 година се подписва контракта с който Opel стартира да създава коли
Новите бестселъри от Рюселсхайм: Opel Astra и Astra Sports Tourer
Годишнина под знака на електромобилността: Всеки модел на марката ще има електрическа версия през 2024 година

2024 година е специфична за Opel, който ще празнува 125-годишния си празник от стартирането на автомобилно произвеждане. Събитието ще бъде маркирано под знака на електромобилността. За първи път в историята на марката всеки модел ще има версия с електрическо задвижване, като особено би трябвало да се означи новия Opel Astra Sports Tourer Electric, един от първите електрически комби коли, които се оферират на пазара.

Opel слага основата на налична, новаторска и насочена към бъдещето подвижност преди 125 години. На 21 януари 1899 година Вилхелм Опел, синът на създателя на компанията Адам Опел, подписва контракт с ключаря Фридрих Луцман за закупуване на неговата Motorwagenfabrik (фабрика за автомобили), с което бележи старта на производството на коли носещи марката Opel. Една нова епоха, която ще напише история надалеч оттатък Рюселсхайм. От сполучлив производител на шевни машини и колела, тъкмо преди 125 години, Opel се впуска в предизвикателство, непозната за компанията територия.

Оттогава повече от 75 милиона автомобила Opel са създадени в заводите на марката в цяла Европа. Един от актуалните бестселъри е основан в Рюселсхайм - от концепцията за дизайна до производството му: последното потомство на Opel Astra. Марката Opel има богато минало, само че е с взор в бъдещето, което се вижда от Astra - новаторският модел от компактния клас, който слиза от поточната линия оборудван с най-модерни технологии и с електрифицирани задвижващи системи.

Главният изпълнителен шеф на Opel, Флориан Хютл означи: „ Както Opel преди 125 години, в този момент още веднъж сме при започване на нова епоха. Тогава компанията става пионер, правейки първи стъпки в производството на коли. Днес Opel слага основата на електрическата подвижност, като я прави налична за всеки и част от всекидневието на хората. Пример за това е новата Astra Sports Tourer Electric. Подобно на първия автомобил Opel, този също идва от завода в Рюселсхайм. Ние се гордеем с това завещание и по тази причина ще отпразнуваме годишнината на марката под мотото „ 125 години произвеждане на коли Opel под знака на електромобилността “.

Късните 1890: От шевни машини и колела до коли

Историята на триумфа на Opel стартира през 1862 година, когато Адам Опел основава първата си шевна машина в Рюселсхайм, като по този метод слага основата на компанията. Той скоро се трансформира в един от най-големите производители на шевни машини в Германия и стартира да ги предлага в цяла Европа. Следваща сполучлива стъпка са велосипедите Opel, които стартират да се създават в Рюселсхайм през 1886 година, което прави марката един от първите производители на колела в Германия. През 20-те години на предишния век – паралелно с автомобилния бизнес – Opel става най-големият производител на колела в света, триумф, за който са виновни синовете на към този момент умрелия създател на компанията.

Имено неговите синове вършат фундаменталната смяна в бъдещите проекти за развиване на компанията Opel. Поради спад в бизнеса с колела през 1890 година, братята Опел търсят нови благоприятни условия и откриват такава в лицето на автомобила. Фриц и Вилхелм Опел посещават първото немско автомобилно ревю в Берлин през 1897 година и там се срещат с Фридрих Луцман. Майсторът стругар създава коли от 1894 година и разполага с опита, издирван от братята. Луцман ги кани във фабриката си в Десау, където Фриц и Вилхелм осъзнават капацитета на производството на коли, който Луцман им предлага.

В началото се обмисля вид за съдействие, само че братята Опел вършат атрактивна оферта на Луцман за цялото произвеждане, в това число земята, постройката и оборудването на работилниците. На 21 януари 1899 година Вилхелм Опел и Фридрих Луцман подписват контракта за покупна цена от 116 887 марки и фабриката става благосъстоятелност на Opel.

Цялата компания, в това число чиновници и машини е преместена от Десау в централата на Opel в Рюселсхайм. Самият Луцман е назначен за управител продажби на Adam Opel Motorfahrzeug-Fabrik.

С поемането на производството и патентите Opel незабавно придобива години опит в производството на моторни транспортни средства. Лутцман и определени чиновници основават първите коли носещи името Opel. Рекламите за новите модели се появяват още напролет на 1899 година и гласят: „ Автомобилите на Opel са най-хубавите “.

Пионерско достижение от Рюселсхайм: новата Astra Sports Tourer Electric

Докато преди 125 години Opel-Patentmotorwagen System Lutzmann е пионерско достижение и бележи основаването на първият автомобил от Рюселсхайм, през днешния ден това е последното потомство на бестселъра Opel Astra, който е планиран, създаден и създаден там, в сърцето на марката. Динамичните, електрифицирани топ модели Astra GSe и Astra Sports Tourer GSe (разход на гориво съгласно WLTP*: 1,3 л/100 км, CO2 излъчвания 30-29 г/км) слизат от поточната линия на завода в Рюселсхайм, дружно с новата Astra Sports Tourer Electric. Изцяло електрическото комби от компактния клас, едно от първите по рода си, направи международната си премиера на миналогодишното ревю IAA Mobility в Мюнхен, впечатлявайки всички със своя дизайн, комфорт и шир, както и с представянето си. Електрическият мотор обезпечава 115 кВ/156 к.с. и мощните 270 нютон метра оптимален въртящ миг. И до момента в който доста други електрически коли са лимитирани до оптималната скорост от 150 км/ч или 160 км/ч, новата Astra Sports Tourer Electric може да доближи оптималната скорост от 170 км/ч. Възможен е пробег до 413 км (WLTP) с едно зареждане на батерията. Предлагат се и най-съвременни технологии, като водещата в класа Intelli-Lux LED Pixel Light система за осветяване със 168 LED детайла и асистиращата водачите система Intelli-Drive 2.0 с полуавтоматична промяна на лентата и умна акомодация на скоростта.

125 години след началото на автомобилното произвеждане в Рюселсхайм, Opel и неговите клиенти са се насочили към бъдеще без нездравословни излъчвания, с коли, които подсигуряват наслаждение от шофирането и са съвършени спътници в всекидневието. 2024 година е специфична за марката и ще бъде маркирана с честването на юбилея под мотото на устрема на Opel към електрификацията и предлагането на новаторски нови модели.

Повече информация за честването на юбилейната година очаквайте скоро.

*Източник: www.opel.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР