Начало на 50-ото Народно събрание. Новите депутати положиха клетва. Заседанието

...
Начало на 50-ото Народно събрание. Новите депутати положиха клетва. Заседанието
Коментари Харесай

Какви послания отправиха партиите на старта на 50-ия парламент

Начало на 50-ото Народно заседание. Новите депутати поставиха клетва. Заседанието на Народното събрание обичайно стартира с декларациите на парламентарните групи.

От ГЕРБ-СДС обявиха подготвеност да водят логичен и целеустремен разговор с останалите парламентарни групи. От обединението подчертаха, че ще вземат участие само в държавно управление на споделената отговорност с 4-годишен проект за ръководство на страната, което да се употребява с оптимално необятна поддръжка от страна на парламентарно показаните партии.

„ Резултатите от предварителните избори за 50-ото Народно заседание дефинираха ГЕРБ-СДС като първа политическа мощ. Този резултат ни ангажира с голяма отговорност пред всички български жители. Приемаме първото място не като триумф, а като комплицирана задача, която гласоподавателите сложиха освен пред нас, само че и пред всички политически субекти в сегашния парламент ”, обясниха от ГЕРБ-СДС.

Според Движение за права и свободи хората не желаят нови парламентарни предварителни избори, а непоклатимост, държавно управление и техните проблеми да бъдат позволени. Йордан Цонев от Движението уточни, че превъзмогването на рецесията минава през съставянето на устойчиво държавно управление „ с небосвод от четири години ”.

Цонев акцентира на главната полезност на партията - евроатлантизмът. „ Ако някой в тази акция се опитваше да каже, че това не е в дневния ред, аз ще се опитам да го опровергая. Европейският съюз не е единствено ценностен избор, той е най-важният инструмент ”, добави той.

Според него евроатлантическите настройки са екзистенциален избор за българските жители и за родината ни. „ От Движение за права и свободи може да очаквате ясна и предвидима политика. Ние ще продължим праволинейно да поддържаме Украйна ”, заключи Цонев.

" Резултатите от изборите ясно отредиха ролята ни на съпротива. В тази роля ние ще продължим да се борим за приемането на закони, които основават конкурентна среда, поддържат бизнеса и притеглят вложители с висока добавена стойност. Могат да доведат до нарастване на приходите и да понижат наравенството сред хората и районите. Да поддържат младите родители и да обезпечат качество на обучение и опазване на здравето. Ще бъдем градивна проевропейска съпротива. Ще поддържаме всички решения, които придвижват България напред по нейния европейски път на развиване. Тук сме, дружно сме и ще продължим да се борим за бъдещето на България ". Това съобщи Николай Денков от ПП-ДБ , прочитайки позицията на обединението от парламентарната естрада след откриването на 50-ото Народно събрание.

По думите му през " последните шест избора за три години, единствено обединението " Продължаваме Промяната- Демократична България ", е съумяла да сформира постоянни държавни управления ". " И то два пъти. Никоя друга политическа мощ не пое тази отговорност в актуалните сложни времена. И по тази причина в този момент плащаме висока политическа цена. Тези две държавни управления бяха свалени след по-малко от година сът задружните старания най-много на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Не тъй като държавните управления работеха неприятно. Всички съществени стопански и обществени индикатори демонстрират изрично, че тези две постоянни държавни управления придвижиха България нагоре към средноевропейския, равнища, в пъти по-бързо, в сравнение с това правеха постоянните държавни управления на ГЕРБ. Но нашите държавни управления бяха свалени, с цел да може Борисов и Пеевски да тиражират лъжата, че те са единствените, които могат да ръководят. Една голяма неистина, която може да оказа помощ за продобиване на избори, само че която няма опора в действителните обстоятелства ", акцентира Денков.

И добави: " С резултатите от последните години, последните избори нашите съграждани дадоха мандат точно на тези три партии да сформират постоянно държавно управление. ГЕРБ и Движение за права и свободи са първа и втора политическа мощ. А Има Такъв Народ най-често гласуваше с тях за основните решения. Всъщност ГЕРБ и Движение за права и свободи получиха тъкмо това, което искаха- опция да сформират държавно управление, в което Борисов и Пеевски да имат решаваща дума за провежданите политики и кадровите държавни управления. Сега е време те да поемат политическата отговорност и да сформират постоянно държавно управление, тъй като няма зад кого да се скрият. Длъжни са да намерят решения, а не да се вършат на жертви откакто получиха това, което желаеха ".

" Огромната част от българския народ съобщи, че не се интересува кой ръководи страната, кой го съставлява, кой е виновен за бъдещето. Така 70% от нашия народ избра да остане у дома в изборния ден и по този метод гласоподава избор на съмнение на личната си страна ", сподели водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Костадинов съобщи, че депутатите са „ признателни “ на народа, тъй като с пасивността на гласоподавателите, те се „ бетонират в меките столове “. „ В този разлом сред пасивни национални нихилисти и дейни политически илюзионисти остатъците от българската държавност пропадат все по-дълбоко. Днес съм преклонен, тъй като имам вяра в думите „ във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа. Заклех се “. Аз и моите съидейници от „ Възраждане “ се заклеваме всеки ден и желаеме отмъщение за тези, които доведоха народа ни до кома, до цялостна клинична и сериозна липса на интерес към бъдещето на страната ни. Управляващите предатели ни предаваха, предават ни и евентуално още веднъж ще продават нашите очаквания. Идеята за смяна още веднъж ще бъде продадена за персонални полза или нелепост “, сподели още водачът на „ Възраждане ".

" Българска социалистическа партия няма да е тази, която ще хвърля камъни или ще чертае разграничителни линии. Нов цикъл от избори единствено ще задълбочи рецесията и ще отсрочи значимите решения ", сподели депутатът от левицата Атанас Зафиров.

" Отговорност, разсъдък и разговор - това са трите основни думи на Българска социалистическа партия в този парламент. През 2024 година българите живеят в извънредно предизвикателни времена – боен спор наоколо, антибългарски настроения на една от границите ни, демографски срив и икономическа промяна. Въвеждат се зелени стандарти, за които не сме подготвени, постпандемични и здравни провокации, изкуствен интелект. Ние живеем в нова действителност и е ужасно, че политическият авангард на нацията ни не го осъзнава или го осъзнава единствено отчасти. На тази нова действителност не можем да отговорим със остарелия формат, в който единствено разпределяхме помощи извън, огромни инфраструктурни планове, непознати вложения ", разясни депутатът от Българска социалистическа партия.

" Длъжни сме да върнем у българите доверието в политиката и институциите на Народно събрание и държавното управление.Това не е факсимиле, а първостепенна задача, върху която ще се крепи политическата и публичната непоклатимост в бъдеще ", сподели националният представител.

Според " ИТН " проблемите може да реши експертно държавно управление, само че не доминирано от една или друга партия.

" Уважаеми дами и господа от 50-ото Народно заседание, преди малко всички положихме клетва - да съблюдаваме Конституцията и законите на страната и да се ръководим от ползите на народа. Повечето от вас бяха в 49-ото Народно заседание, поставиха същата клетва и я нарушаваха неведнъж. Погазваха законите, както си желаят, променяха Конституцията, както си желаят и се управляваха само и единствено от личните си партийни ползи. И по тази причина сме в това състояние ". Това съобщи от парламентарната естрада Тошко Йорданов, който прочете политическата декларация на партията си.

Той акцентира, че " резултатите от изборите са посочили здравия разсъдък на гласоподавателите ". " Разбира се, здравият разсъдък приказва, че е нужно да има една умна и непримирима съпротива. Опозиция, която да държи на земята всеки властимащ. Опозиция, която да показва съответните проблеми и да изисква тяхното премахване, а не да приказва общи приказки единствено и единствено, с цел да се прави някак си на коректив. Тоест, всеки един от нас тук, всяка една партия, в случай че има здрав разсъдък, ще извърши отговорностите си към българските жители, без значение дали поддържа вероятно ръководство или не ", сподели още Йорданов.

Вместо с декларация от парламентарната естрада, от „ Величие ” започнаха работата си в Народното събрание със стих.

„ Винаги започваме парламентите с програмни речи и даваме обещания, които в никакъв случай не изпълняваме. В същите програмни речи вършим заклинания, които на идващия ден забравяме ”, разяснява Виктория Василева от партията.

Тя рецитира стих на Дамян Дамянов:

И все настойчиво се приказва, че Ботев бил от българин погубен.

И българин пръв бил проговорил какъв бил Левски и къде бил прикрит.

Безсмъртен, споделят, бил Димитър Общи.

Пак го срещам през днешния ден неизвестно где.

И се тревожа, че може и мен да съобщи.

Българийо, родино, майко моя!

Прекръствам те с един разпятен кръст.

И отново те запитвам с смут разтревожен:

Как можеш и мръсника, и героя да раждаш из едната своя плът?

„ Уважаеми сътрудници, през днешния ден за българските жители дали ще бъдем мръсници, или герои зависи единствено и само от нас ”, приключи Василева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР