Началните училища в босненската съставна единица Република Сръбска ще ползват

...
Началните училища в босненската съставна единица Република Сръбска ще ползват
Коментари Харесай

Република Сръбска ще уеднакви учебниците и програмата си със Сърбия

Началните учебни заведения в босненската съставна единица Република Сръбска ще употребяват същите учебници и стратегия за няколкото " национални " предмета като децата в Сърбия, заяви " Болкан инсайт ".

Става дума за часовете по език, история, география и " природа и общество, които се преподават в другите учебни заведения из страната според от това дали децата са етнически сърби, бошняци или хървати. Тази самодейност не се посреща задушевно от бошняците, които са болшинство в страната, само че и от тези в Република Сръбска, където са 15% от популацията. Те предизвестяват, че може да отнесат случая до Конституционния съд на страната.

Според представител на просветителните управляващи в Република Сръбска смяната ще даде доста благоприятни условия " да се вършат неща дружно със Сърбия, изключително обвързваните с националните ползи не сърбите ". Промяната също по този начин е единствено първа стъпка, а сръбските учебници би трябвало да се вкарат и в по-горни сегменти на просветителната система.

Професорът от Университета в Сараево Енвер Казаз споделя за радио " Свободна Европа ", че задачата е основаване на " помогенна сръбска еднаквост " и че е по-добре Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия да подпишат ясни съглашения в образованието, вместо Белград и Загреб да " работят идеологически ", с цел да " включат босненските сърби и босненските хървати в идеологическите си системи ".

Според управляващите в Република Сръбска обаче учебниците, издавани в Баня Лука и Белград, по този начин или другояче доста си наподобяват все още.

Проблемите в образованието в Босна и Херцеговина, което интернационалните наблюдаващи подлагат на критика като задълбочаващо раздялите в страната, засягат и терминологични въпроси. Република Сръбска да вземем за пример не признава термина " бошняшки език " и учебните заведения биват съветвани да го назовават " езика на бошняшкия народ ". Бошняшки фамилии, завършнали се в Република Сръбска след войната, дефинират това като дискриминация. Някои родители даже не разрешават на децата си да посещават учебни заведения с претекста, че им е отнето правото да учи бошняшки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4690)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР