Началникът на отбраната призова за преразглеждане на Закона за обществените

...
Началникът на отбраната призова за преразглеждане на Закона за обществените
Коментари Харесай

Адм. Ефтимов: Законодателството пречи за привличане на български фирми в поръчките за армията

Началникът на защитата прикани за преразглеждане на Закона за публичните поръчки

Нормативната база не дава опция за привличане интензивно на българските компании в поръчките за Българската войска. Това сподели началникът на защитата адм. Емил Ефтимов пред публицисти. Той взе участие в кръгла маса на тематика „ Прилагане на налични технологии и артикули с огромен несъразмерен резултат в актуалните спорове “. 

Адмирал Ефтимов прикани да се преразгледа Законът за публичните поръчки в региона за защита и сигурност, защото динамичността в средата за сигурност, нуждата от превъоръжаване, използването на технологии, са доста огромни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той означи, че наличните технологии с огромен несъразмерен резултат са доста настоящи, защото актуалната война е композиция от стандартни средства и високодостъпни технологии, които дават задоволително осведомителна информираност, опция за взимане на решения и нанасяне на проваляне на системи с огромна стойност като танкове, артилерия. Адм. Ефтимов уточни, че цената на качествата е повишена поради пандемията и войните с близо 30-40%. Той означи, че капиталовият план-програма би трябвало да е национално насочен и да разрешава българският бизнес да се включи. 

По думите му в другите европейски страни има протекционизъм към техните компании. Законът за публичните поръчки, който се ползва за придобиването и поддържането на отбранителни артикули, е учреден на конкурентна среда, уточни той. Според него няма опция, както се работи в други страни, да има по-тясна връзка и дълготрайно съдействие с българските компании. 

Инфраструктурата е неотменима част от капиталовия план-програма, означи адм. Ефтимов. Той изясни, че когато се предлага инфраструктурен план, той се преглежда в целия комплекс от качества, инфраструктура, персонален състав, доктрини, интервенции. По думите му модернизацията е в ход. 

Попитан дали има резултати от противоминната интервенция в Черно море сред България, Румъния и Турция, Ефтимов съобщи, че се намират в стадий на одобряване на концепцията и сключване на меморандум за съгласие. Но и без този документ имаме задоволително добра процедура с румънските и турските военноморски сили във връзка с на практика дейности, уточни той. Ефтимов означи, че концепцията е отворена за сътрудници, само че такива ще бъдат включени, когато това е уместно. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР