Наблюдения ще са възможни до сутрешните часове на 9 октомвриЕдно

...
Наблюдения ще са възможни до сутрешните часове на 9 октомвриЕдно
Коментари Харесай

Метеорният поток Дракониди може да се наблюдава в края на седмицата

Наблюдения ще са вероятни до утринните часове на 9 октомври

Едно от първите феномени, които притеглят вниманието на феновете астрономи при започване на октомври, е метеорният поток Дракониди. Той е деен в дните от 6 до 10 октомври тази година.

" Максимумът на Дракониди за 2023 година ще бъде на 9 октомври към 10 ч. българско време ", сподели Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия при Българска академия на науките, предава Нова тв. 

Маркишки поучава феновете астрономи, които желаят да следят явлението, да изберат последните часове на нощта на 8 против 9 октомври.
" Това е най-близкото време на мрачевина от денонощието, а за нашите географски дължини максимумът на метеорния поток е денем. Наблюдения ще са вероятни до към 06:15 ч. сутринта на 9 октомври ", сподели Маркишки.

Последните случаи, когато Дракониди демонстрираха висока интензивност, бяха през 2011 и 2012 година Обичайната интензивност на Дракониди по време на максимума е към 5 - 10 мудни оранжеви метеора за час. Цветът на метеорите е обвързван със относително ниската им температура с помощта на ниската скорост при навлизането им в земната атмосфера - към 21 километра в час, разясни експертът.

 

" На 14 октомври ще бъде третото за тази година затъмнение - пръстеновидно слънчево ", сподели Маркишки.
То ще бъде очевидно като отчасти от Северна Америка, Централна и Южна Америка. Пръстеновидно затъмнение ще се следи от западната част на Съединени американски щати, Централна Америка, Колумбия и Бразилия. От България явлението няма да може да се види.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР