Наблюдения с телескопа Хъбъл позволиха на астрономи да открият нов

...
Наблюдения с телескопа Хъбъл позволиха на астрономи да открият нов
Коментари Харесай

Космическият телескоп "Хъбъл" откри нов клас екзопланети

Наблюдения с телескопа " Хъбъл " разрешиха на астрономи да открият нов вид планета - воден свят, обкръжен с плътна, парообразна атмосфера, заяви уеб сайтът EurekAlert. Астрономи от центъра за астрофизика " Харвард-Смитсониън " направиха откритието, наблюдавайки планетата GJ1214b. Тя е на 40 светлинни години от Земята. Нейният диаметър е 2,7 пъти колкото земния, а тежестта й е съвсем 7 пъти по-голямо. Планетата обикаля алено джудже на всеки 38 часа. Температурата й е 232 градуса по Целзий. През 2010 година беше измерена атмосферата на планетата. Оказа се, че тя е формирана основно от вода, само че останаха подозрения да не би това да е обща зной.

В Слънчевата система има три типа планети - скалисти като Земята, газови колоси като Юпитер и Сатурн и ледени колоси като Уран и Нептун. Планетите към далечни звезди са още по-разнообразни. Сред тях има построени единствено от лава и " горещи юпитери ".

Американските астрономи прибавиха още един тип към тях. Екипът на Закъри Бърта следи планетата при прекосяването й пред звездата. Така нейната светлината се филтрира през атмосферата и дава информация за състава й. Данните демонстрират, че тя е плътна водна пара.

Тъй като масата и размерът на планетата са известни, астрономите пресметнаха плътността й. Така схванаха, че тя е най-вече от вода с доста малко скали, т.е. тя е доста друга от Земята. " Високите температури и високото налягане би следвало да оформят екзотични материали като парещ лед или свръхфлуидна вода, каквито са изцяло непознати в нашия живот " - сподели Закъри Бърта.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР