Наблюдавайки конкуриращите се руски шпионски агенции, техните припокриващи се операции

...
Наблюдавайки конкуриращите се руски шпионски агенции, техните припокриващи се операции
Коментари Харесай

Това не е КГБ-то от времето на дядо ви

Наблюдавайки конкуриращите се съветски шпионски организации, техните припокриващи се интервенции против Съединени американски щати и на моменти небрежната им професионална работа, някои ветерани от Централно разузнавателно управление на САЩ се чудят дали съветските шпиони не желаят в действителност да бъдат разкрити.

Истината е, че президентът Владимир Путин евентуално няма нищо срещу дейностите на неговото разузнаване да са толкоз очебийни, че да са предмет на всекидневни обществени диспути. Целта му не е да краде секрети, а да дестабилизира американската политическа система. От позиция на Путин колкото повече хора за захласнати от концепцията за рояци съветски шпиони, толкоз по-добре.

" Руските разследващи действия в последните няколко години станаха освен по-енергични, само че и по еклектични ", изясни в имейл някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренан. " Това е разнородна, предприемчива и постоянно конкурентна екосистема... Част от работата им е в действителност доста, доста добра и демонстрира изключителна опитност, а друга - не толкоз ", сподели той.

Ролф Моуат-Ларсен, някогашен експерт по Русия в Централно разузнавателно управление на САЩ, вижда промяна на поколенията в съветското разузнаване. " Цената на прекосяването към метод за по-бързи резултати е по-голямата немарливост. Необмислените решения са нещо всекидневно. Контролът от страна на по-възрастни и опитни фрагменти е по-слаб ", споделя той.

Новият освободен, лежерен жанр е изтъкнат от офанзивата на Русия през 2016 година против американската политическа система. Кремъл нападна от три направления: посредством военното разузнаване ГРУ, Федералната работа за сигурност (ФСС) и развъдника на тролове в обществената мрежа, прочут като Агенция за интернет проучвания, която се управлява от един от околните на Путин олигарси.

Руснаците реализираха своята скрита пропагандна акция посредством Facebook, Туитър, Уикилийкс и други обществени медии. Кой знае дали е имало " скрито съглашателство ", само че съветските висши представители са поддържали контакт през 2016 година с редица сътрудници на Доналд Тръмп, на високо и ниско ниво, което ФБР не би могло да не забележи. Това бе противоположното на гъвкава манипулативна акция. Операция " Хаос " може би е уместно наименование.

Москва наблюдаваше обществените изявления, а не секрети места за продан на информация. Според13-те обвинителни акта на министерството на правораздаването против 12 сътрудници на ГРУ през юли, съветските конспиратори почнали хакерските си офанзиви против персоналните имейли на Хилари Клинтън на 27 юли 2016 година По-рано същия ден Тръмп разгласи обществено: " Русия, в случай че ме чуваш, уповавам се да успееш да откриеш 30-те хиляди изчезнали имейла ".

Путин беше образуван от безкомпромисната администрация и изключителна секретност на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Но като съветски президент той възприе различен действен модел - по-свободен, по-фрагментиран, при който разнообразни служби си съперничат за благоволението на водача. Старото Комитет за Държавна сигурност (на СССР) беше разрушено на две елементи, започвайки през 1991 година - Службата за външно разузнаване СВР, която наследи шпионската задача в чужбина и в която беше служил Путин, и ФСС, която пое вътрешната сигурност.

ФСС от ден на ден бива въвлечена във външни интервенции и в този момент може да засенчи посестримата си, сподели в изявление Майкъл Салик, специалист по Русия и някогашен действен началник в Централно разузнавателно управление на САЩ. ФСС евентуално е осъществила хакерската офанзива Cozy Bear против Националния комитет на Демократическата партия през 2015 година и беше подведена под отговорност от американското правораздаване предходната година за " хакването " на 500 милиона имейла в Яху.

" Грубо казано, ФСС прави неща, които всички други мислят да създадат, само че не пристъпват към тях, защото са прекомерно рисковани, прекомерно провокативни политически или има прекомерно огромна заплаха да доведат до ответни дейности ", писа предходната година в американското сп. " Атлантик " експертът по съветско разузнаване Марк Галеоти.

ГРУ, обичайно най-дейното крило на съветското разузнаване, в този момент наподобява още веднъж се засилва след неточности при войната в Грузия през 2008 година, които му костваха скъпо. Украйна беше " съвършената илюстрация " на тактиката на ГРУ на подмолни размирен дейности, писа този месец Галеоти. Той съзира ръката на ГРУ в анексирането на Крим през 2014 година и свалянето на пътническия аероплан на " Малейжа еърлайнс ", в намесата в американската политика през 2016 година и опита за убийството през март във Англия на избягалия някогашен съветски разузнавач Сергей Скрипал.

Отравянето на Скрипал илюстрира готовността на Русия да рискува и цялостния й непукизъм, че може да бъде хваната. Нервнопаралитичният сътрудник " Новичок ", който се твърди, че е употребен, елементарно може да бъде проследен до Русия.

Интригуващ образец за новото потомство съветски шпионаж е казусът с Мария Бутина, която американското правораздаване този месец подведе под отговорност по обвинявания, че е провела загадка акция за оказване на въздействие, която частично е била ориентирана към Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (NRA). В обвинителния акт се споделя, че тя е била направлявана скрито от върховен съветски представител, работил в Народното събрание и в централната банка, и е била вербувана от втори руснак - олигарх милиардер.

Когато Бутина била снимана покрай Капитолия в деня на встъпването в служба на Доналд Тръмп, нейният съветски ментор й пратил одобрително известие: " Смелчага ", както демонстрира правосъдната документи. Три месеца по-късно, когато американските контакти на Бутина бяха изнесени в медиите, нейният хипотетичен ментор й писал: " Как се справяш там в светлините на новата популярност? Почитателите ти желаят ли ти към този момент подпис? ".

Това не е КГБ-то от времето на дядо ви. Путин управлява многопластова шпионска работа в благозвучие с епохата на интернет - толкоз бърза, налична и с подобен унищожителен капацитет, колкото и фотография в приложението Снапчат.

Дейвид Игнейшъс, в. " Вашингтон пост " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР