Наблюдаваме символично насилие, насилие, което е един вид „само замахвам,

...
Наблюдаваме символично насилие, насилие, което е един вид „само замахвам,
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Проблемът не е, че е задържан бивш министър-председател, а че е задържан лидер на опозицията

Наблюдаваме алегорично принуждение, принуждение, което е един тип „ единствено замахвам, само че спирам, не блъскам ". Тук карцерът и опозоряването заместват наказването. Има показност, шумни арести, само че по-късно няма действителни присъди. Това сподели политологът Андрей Райчев в „ Тази неделя " във връзка на ареста на Бойко Борисов и други знакови лица от ГЕРБ.

Това алегорично принуждение в България не е нова процедура, уточни той, и напомни, че Българска социалистическа партия е била подложена на такова символно принуждение, а по-късно и Цветан Цветанов е употребявал същата тактичност.

Проблемът съгласно Райчев не е, че е арестуван някогашен министър-председател, а че е арестуван водач на опозицията. „ За да арестуваш водач на опозицията, би трябвало да си извънредно квалифициран. Да посегнеш на водач на опозицията е доста огромно събитие и в случай че властта се взема решение да хване своя основен душманин, би трябвало да се е подкрепила със солидни причини, а такива не видяхме ", разяснява Райчев.

Той дефинира извършената интервенция и ареста на Бойко Борисов като „ доста тежък следващ неуспех на Рашков ", който е подлъгал премиера. „ Това не са глупави хора, доверили са се на Рашков. Надявали са се да намерят нещо като пачки и кюлчета, това е единственото пояснение ", разяснява Райчев. Пред премиера и „ Продължаваме промяната " в този момент има два разновидността: „ или да поддържат Рашков и да потънат с него, или да се освободят от вътрешния министър, който демонстрира некадърност да прави друго, с изключение на на да шуми ", разяснява Райчев.

Според него сега ГЕРБ излиза от изолацията, в е била досега, точно поради дейностите на Рашков. Цената, която ще платят ръководещите е голяма. „ Те активизираха ГЕРБ и някак си го оневиниха - те са тези, които са под принуда. Това ги прави да се усещат почтени и надлежно ги прави дейни ", съобщи социологът.

Според него това е основало напрежение и в обединението, тъй като от „ Продължаваме промяната " не са предизвестили сътрудниците си за нея и те са научили за ареста на Борисов от прессъобщението на Министерство на вътрешните работи с всички останали.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР