Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя

...
Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя
Коментари Харесай

Доц. Хинков: Локдаунът не решава проблема с епидемията, вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши

Наблюдава се наклонност на плато и последователно намаляване на броя на инфектираните в България. Това разгласи пред Нова телевизия доцент Христо Хинков от Националния център по публично здраве и разбори. По думите му това е в границите на естествения ход на епидемията.

„ Може би ще си отдъхнем и лечебните заведения също, само че въпреки това би трябвало да сме подготвени и за още една вълна през зимата - през февруари, както беше предходната година. Вирусът има една естествена крива и той има с какво да се храни”, добави доцентът.

Според него никой не знае какъв брой действително са хората, които са преболедували, и са се срещнали с вируса, само че не са били със признаци.

„ Хората без ваксини са по-слабо предпазени, това е явно. Би трябвало колкото е допустимо да не посещават заведения и места, където се събират доста хора. Да си стоят у дома, изключително възрастните”, сподели още той.
свързани новини3639на 15.09.202157710на 14.11.2021
Хинков счита, че ограниченията би трябвало да си останат каквито са били до момента. „ Локдаунът не взема решение казуса с епидемията. Вирусът единствено се потиска с него. Единствено може да го реши”, добави доцентът.

По думите му към изборите се е следило „ извънредно грозно явление”. „ Това, че тази зараза беше употребена за политически цели. Имаше директни апели да не се имунизират хората, което е извънредно грозно”, счита представителят на Националния център по публично здраве и разбори.

Според Хинков данните дават опция ограниченията да се разхлабят. „ Не би трябвало да се чакат някакви фрапантни ограничения. Информацията в действителност демонстрира, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкоз натоварени. Трябва обаче наложително лечебните заведения да се оборудват с кислород”, прикани той.

Той изясни, че огромният проблем на тази зараза била смъртността, която не е от ковид, а от други болести, които по една или друга причина не са получили лекуване в точния момент.

„ Във всеки случай най-малко 1/3 от общата смъртност се дължи на това. Предишните талази са най-страшни. Проблемът е в неналичието на достъп до здравна помощ за хронично болни”, сподели доцент Хинков.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР