Наблюдава се интересна ситуация. Премиерът нарече бТВ Божков тв“ и

...
Наблюдава се интересна ситуация. Премиерът нарече бТВ Божков тв“ и
Коментари Харесай

Браним бТВ, но забравяме ”чернилките”, дето ги бият всеки ден

Наблюдава се забавна обстановка. Премиерът назова бТВ „ Божков тв “ и се чуха незабавно гласове, че свободното слово е в заплаха. бТВ пък била единствената опозиционна телевизия. Аха малкия екран да замязя на восъчен че Гевара, наобиколен с китайски крушки, наместо патрондаш…
Вярно е, че бТВ единствена от трите огромни малките екрани излъчва по нещо хапливо за държавното управление и Борисов, даже понякога с половин уста е споменаван и Пеевски. Но въпреки това всеки ден там дефилират министри и всевъзможни апологети на властта, които заливат фена с долнопробна агитация.

Появи се слух, че бТВ-шефовете били притискани с подмятания, че някои рекламни контракти няма да се случат. Не знам дали е правилно, само че в случай че е – да излязат и да кажат кой ги притиска. Не е мъжество да лавираш сред министерства и партии от една страна и сериозни гласове – от друга. Нарича се оцеляване. И е наложено от ръководещата върхушка и съответно от двама-трима олигархо-медийни босове, които управляват огромна част от рекламния пазар.

Други медии подлагат на критика властта доста по-отдавна, доста по-остро, с доста повече обстоятелства и следствия и със ужасно доста повече отрицателни последствия за самите медии. Евроком, Биволъ, Либерта, 7/8 тв, TV1, Сега, Фрог нюз, Дневник, Капитал, Афера – от дълго време са цели на ръководещите, прокуратурата, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите и прочие репресивни структури. бТВ нито един път не отбрани публицистите от изброените медии, когато са ставали обект на тежки нападки, обиди, изфабрикувани обвинявания, лишавани от средства за прехрана. Понякога се чува нещичко за Капитал и Дневник, само че за другите – не. Те, другите, какви са? Не са ви по растежа и професионализма? А не се ли замислят някои по какъв начин екипи от по няколко индивида, без служебни коли и камери правят работа колкото огромни редакции? Много следствия на хора от тези медии са били „ откраднати “ от така наречен „ огромни “ и рекламирани като техни. (Скоро ще предоставим лист на такива.) Много пъти точно " дребните " медии правят черната работа на огромните, които по-късно даже не цитират първоизточника на информация. И бТВ нерядко постъпва по този метод. Сега се нуждае от поддръжка и ще я получи. От нас колегиална, от всякакви титуловани „ бранители “ - лицемерна. За да си обезпечат екран.

Журналистическа колегия в България от дълго време няма. Нито морално-етичен кодекс и правила. Всичко това е неистина и машинация. Както финансирането на някои от Пеевските медии, да вземем за пример, които никой не ревизира. Както и немалка част от раздаваните награди.

А е добре да има най-малко малко почитание към труда на всеки, който се пробва да си изкарва хляба с многочасов труд в този поминък. Това не е обслужване на егото, а предложение за равнопоставеност и колегиалност. Така, както ние вършим, когато по отношение на някой различен са се отнесли незаслужено. Политиците направиха доста да изправят издатели против издатели, публицисти – против публицисти. Позволихме им да съумеят. Връщане обратно няма. Поне на по-ниското равнище да не царува канибализъм.

В Съединени американски щати стотици хиляди скандират и пишат всеки ден: „ Black Lives Matter” (Животът на черните има значение!) Стигнахме до миг, в който няколко така наречен „ огромни “ медии у нас се изживяват като бели хора с привилегии и гледат отвисоко на медиите „ чернилки “. Това е гадно. И непочтено, несъмнено. Усилията на публицистите в „ чернокожите “ медии имат значение, ще ви кажа аз. Често по-голямо, в сравнение с някои желаят да признаят.

Огнян Стефанов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР