наближаването на Коледните празници започваме да се замисляме за това,

...
наближаването на Коледните празници започваме да се замисляме за това,
Коментари Харесай

Добрите хората подаряват най-ценното – време

наближаването на Коледните празници започваме да се замисляме за това, което в действителност има смисъл в живота ни и което въплъщава тези светли празници най-добре – фамилията. Нещо, което доста хора одобряват за даденост, когато би трябвало да сме признателни за него всеки един ден от живота ни.

Приемаме за даденост околните ни хора, само че може би най-много одобряваме за даденост родителите ни. Някак сме привикнали те да са до нас, да ни поддържат и оказват помощ. Очакваме да са там, когато сме тъжни, когато сме радостни, когато сме заболели, когато имаме потребност от помощ. И не просто да са там, а да ни оказват помощ и да се грижат за нас.

Това важи в най-голяма степен, когато сме деца. Да си признаем, когато бяхме дребни и ни се случеше нещо значимо за нас, тичахме първо при мама или баща.

Но какво, в случай че ги нямаше?

Не се замисляме въобще за това, а би било редно. Защото има деца, които не знаят какво е мама, какво е баща. За тези деца знаем, че живеят на едно място, което студено назоваваме дом за деца, лишени от наставнически грижи или още по-студеното институция. Да, студено, тъй като там го няма фамилния уют, няма я топлината на родителската любов.

Само че там децата са същите, каквито сме и ние. Те също имат потребност от прегръдка, когато паднат, от хвалба, когато се оправят добре, от помощ, когато не съумяват в нещо. Какво се случва с тези деца? Към кого се обръщат, когато имат потребност от помощ? Първоначалният отговор е към никого и това е разбиващ сърцето отговор.

Обаче не е напълно правилен. Когато мама и баща просто не съществуват, това не значи, че не съществуват въобще положителни хора. В такива моменти и при такива деца идват точно положителните хора като тези от Фондация „ Подарете книга”. Преди пандемията от COVID-19 да завладее света, те вършат ежемесечни визити в домовете за деца, лишени от родителска грижа в цялата страна и вършат всичко по силите си, за

да покажат на тези деца, че не са сами .

И да, те вършат разлика, трансформират животи и просто оказват помощ. Както оказват помощ и на 16-годишната Гергана от град Враца. Благодарение на Фондация „ Подарете книга” Гери се среща с дългогодишната доброволка на фондацията Кристина и двете се сприятеляват.
 Фондация
Когато фондацията анонсира „ Стипендията на Подарете книга” те са един от първите тимове, които се записват за присъединяване. Заедно вземат решение да създадат предизвикването по математика и по-точно Гери да се научи да взема решение квадратни уравнения. Работят интензивно близо два месеца, като Гери не си взема отмора от дилемите даже, когато с децата в дома отиват на лятна почивка в Албена.

Кристина споделя, че помолила Гери да ѝ изпраща фотоси от плажа, а Гери изпращала фотоси на решени задания. Естествено, когато идва време за финалния изпит Гергана се оправя прелестно и напълно справедливо получава стипендия от 100 лева

Но най-важното е, че Гери знае, че когато няма родител, който да ѝ помогне със дилемите по-математика да вземем за пример, това не значи, че въобще няма кой да ѝ помогне.

Фондация „ Подарете книга”,

която напълно справедливо е, служи като посредник сред децата, настанени в институции, и доброволците, които са подготвени да дарят парченце от времето си, с цел да работят с децата, да са техни ментори и другари. Всеки един от нас може да помогне, като подари просто част от времето си за дете, което има потребност от това.

Какво споделят от Фондацията: „ Липсата на родителска грижа и съответно развиване в учебно заведение прави потребността от такива доброволци доста огромна. Всяка минутка, която подарявате от времето си може да бъде употребена детето да научи нещо ново от живота. Независимо дали ще се съсредоточиш върху животните в Африка, произходът и придвижването на парите или просто ще разкажеш по какъв начин се вършат яйца на очи, детето ще научи нещо ново”.

Но Фондацията освен събира хора, които подаряват парченце от времето си на децата в институции, тя намира локални учители за извънкласни занимания и професионални курсове; оказва помощ на децата, които излизат от домовете да си оказват помощ сами и да намерят своето място в действителния живот.

Защо да ги подкрепите:

Децата в институции живеят по принцип в изолираност. COVID-19 пандемията изцяло ги лиши от опция за контакт с външния свят. Децата не могат да излизат, не могат да се срещат със своите ментори. Това води до загуба на мотивация за учене, бездейност, меланхолия, нападателно държание. За да продължат да поддържат децата и да запазят другарството на доброволците, от „ Подарете книга” вземат решение да ги пренесат онлайн.

Затова основават Стипендията – стратегия, посредством която всяко от децата ще има опция, по отношение на своите благоприятни условия, да си сложи цел от авансово даден лист с хрумвания: да вземем за пример да научи таблицата за умножение и разделяне или да доближи равнище A1 по британски. А по-късно, с онлайн поддръжката на своя наставник, да работи за постигането ѝ. Всяко дете, което извърши задачата си в период, получава премия – стипендия от 100 лева Ако желае, след това може да взе участие още веднъж с друга цел.



За да протичат безпрепятствено онлайн заниманията, от „ Подарете книга” ще подкрепят домовете с техника и ще приготвят децата и чиновниците в тях по какъв начин да работят с нея. Ще провеждат и визити на място в институциите с стеснен брой доброволци и обществени служащи. Чрез тях ще могат да откриват децата, на които изолацията се отразява най-тежко, да им оказват психическа поддръжка и да ги въвличат в Стипендията.

Чрез Стипендията „ Подарете книга” ще покажат на децата от домове, че не са сами, даже и в този сложен интервал на изолираност. Ще им оказват помощ да се научат да си слагат цели и да ги изпълнят. Да видят, че когато проявиш неизменност и борбеност, напъните се отплащат. Ще ги приготвят за живота като независими възрастни.

ПРОМЯНАТА е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира за шеста поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да усъвършенства трайно живота на децата в България, като открива стимулирани обществени бизнесмени и им оказва помощ да осъществят по резистентен метод концепциите си за по-доброто и несъмнено бъдеще на българските деца. От 2014 година до момента ПРОМЯНАТА оказа помощ на над 200 000 деца и младежи от цялата страна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР