Наближава първият учебен ден. И докато всички се надяват учебната

...
Наближава първият учебен ден. И докато всички се надяват учебната
Коментари Харесай

Увеличават часовете по БЕЛ, математика и география в прогимназията - ще натовари ли това още учениците?

Наближава първият образователен ден. И до момента в който всички се надяват образователната година да е присъствена макар газовата рецесия и COVID-19, се оказа, че в системата има нов спор.

60% от учениците в прогимназията от тази година ще имат по-дълъг образователен ден. Причината е в увеличените часове по български, математика и география. И до момента в който шефове и синдикати считат, че децата не би трябвало да се натоварват в допълнение, то учителите са съгласни с смяната.

Всичко стартира с смяна на разпоредба на здравното министерство, с която всички образователни часове станаха от от 45 на 40 минути. Тънкият миг тук е, че в действителност часовете в 60% от българските учебни заведения, тези, които учат на две смени, по този начин или другояче бяха по 40 минути.

Просветното министерство употребява случая и сподели: " Намаляваме продължителността на часовете, по тази причина, с цел да няма пропуски, би трябвало да прибавим още часове по проблематичните български, математика и география ". И по този начин с половин час седмично се усилиха българският език в 5 и 6 клас, математиката - в 5, 6 и 7 клас и географията - в 5 клас. Но до момента в който сметката в 40% от учебните заведения е точна, то в останалите 60% не е.



" При това състояние в три от дните учениците ще имат с един час повече, а в другите дни ще имат отново по седем часа, тъй като допълваме часа на класа и физическо образование и спорт. Учениците сигурно ще се потеглят три дни в седмицата 40 минути по-късно. Пропускаме, несъмнено, извънкласните действия, кръжоците, които тук, в това учебно заведение,трябва да се организират в събата и неделя за учениците от 5, 6 и 7 клас ", изясни Диян Стаматов, шеф на 119-то СУ.

Българска национална телевизия: Защо?

Диян Стаматов: През другото време те завършват в 19.05 ч., не е човешко по-късно да имат кръжок или извънкласна активност, това е главната причина. Става мрачно, без подозрение и небезопасно за учениците, а след 20 часа те не би трябвало да се движат и сами.

За стимулираните възпитаници спомагателните часове ще се добре, споделя Стаматов, само че за тези, които имат усложнения колкото и часове в допълнение да има, без да е променено образователното наличие, резултатът ще е никакъв. Учителите по български език и математика обаче са на противоположното мнение.

" Часовете по БЕЛ и математика би трябвало да бъдат увеличени в действителност. За сметка на какво не знам ", Цеца Петрова, преподавател по български език и литература, 119-то СУ.



" Увеличаването на часовете ще ни помогне за оправянето с материала по математика ", счита Анета Бадова, преподавател по математика в 119-то СУ.

Освен това са нужни още 250- 00 учители по български и математика в допълнение, споделя Стаматов. Липсват и 2 милиона лв., с цел да се финансират тези часове. Срещу измененията са и учителските синдикати.

" Хората се възпротивиха на това решение, бих споделил еднолично на остарелия министър на образованието. По никакъв метод това няма да докара до по-добро качество на преподаване. Недоумяваме за какво въпреки всичко това се случи, за какво въпреки всичко и служебният министър му даде ход и го обнародва в Държавен вестник. ", разяснява Юлиан Петров, ръководител на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ".

Никой от просветното министерство не отговори на въпроса на " По света и у нас " за какво се сътвори спор за здравето на учениците в прогимназията и желанието за повече часове по три предмета. Нито министърът, нито зам.-министърът, нито някой от специалистите. Може би тъй като най-лесно е децата да се натоварват безпределно, без да е ясно въобще каква ще е изгодата.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР