Наближава крайният срок за регистрация на кладенци и сондажи, предупреждават

...
Наближава крайният срок за регистрация на кладенци и сондажи, предупреждават
Коментари Харесай

До 28 ноември всички кладенци, сондажи и герани в къщите трябва да се регистрират, иначе ще бъдат обявени за незаконни

Наближава крайният период за регистрация на кладенци и сондажи, предизвестяват от Министерството на околната среда и водите. Нерегистрираните до 28 ноември уреди ще бъдат обявявани за противозаконни и ще бъдат премахнати за сметка на притежателя им.

До 28 ноември притежателите на водовземни уреди за подземни води - кладенци, сондажи, герани, дренажи и други би трябвало да подадат заявление в съответната басейнова дирекция, прецизира БНР.

Редът за регистрация е друг за жители и за икономически субекти. За регистрация на построени кладенци за лични потребности жителите би трябвало да подадат заявление, което съдържа данни за поземления парцел,дълбочина на кладенеца, метод на черпене на водата и цел за която се употребява.

Заявлението за регистрация на бунар за лични потребности може да се подаде и посредством кмета на обитаемото място,като за постъпилите заявки кметовете издават входящ номер и на всеки 14 дни ги предават на съответната басейнова дирекция.

Гражданите не заплащат такса за регистрация на кладенци за лични потребности. Това са кладенци, чиято вода се употребява за битови цели, за поливане и за развъждане на животни за потребностите на семейството.

Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР