Наближава голямото пазаруване, когато ще трябва да си набавим всичко

...
Наближава голямото пазаруване, когато ще трябва да си набавим всичко
Коментари Харесай

Как да ограничим оптимално празничните разходи, за да посрещнем Новата година с пълен джоб

Наближава огромното извършване на покупки, когато ще би трябвало да си набавим всичко належащо за празничната софра. В разгара си е и времето за избиране на коледните дарове за близки и другари, а дружно с това и за обсъждане на разноските ни.

Поскъпването на стоките несъмнено ще се отрази на избора и на количеството покупки, които ще създадем тази Коледа. Как обаче да ограничим оптимално празничните разноски тъй че хем да зарадваме околните си, хем и портмонето ни да не остане празно, вижте в идващите редове.

Как да сключите фамилен пакт за „ ненужни дарове “ и да спестите непотребни разноски през коледните празници?

Прочутият британски финансов публицист Мартин Люис дава отговор на този въпрос. Експертът, който предходната година основа специфичен уебсайт за икономисване на пари, по-късно съумя да го продаде за 87 млн. паунда. По думите му в този момент повече от всеки път е належащо да се спре практиката да купуваш на някого нещо, тъй като очакваш, че и той ще направи същото за теб.



„ Повечето от нас имаме непрекъснато възходящ лист от родственици, другари, учители, за които се усещаме длъжни да подарим нещо. Затова е доста здравословно за всички да проведем рано диалог по въпроса и да сключим „ пакт за ненужни дарове “, споделя Люис пред Би Би Си. По думите му е задоволително да обсъдим навръх кого от всички да създадем подарък, и то подобен, от който той в действителност ще има потребност. Подобен фамилен съвет ще ни помогне да избегнем недомислените покупки в последния миг.

Подобно мнение, че е време за водене на откровени диалози сред близки за коледните дарове, застъпва и специалистът по въглероден отпечатък проф. Майк Бърнърс-Лий. Те ще бъдат извънредно потребни най-много за тези, които се намират под финансов напън сега.

Като съвет той предлага да се дефинира предел на разноските. Колкото е по-малък, толкоз по-добре. „ Ако си организирате скришен Дядо Коледа или лотария с всички купени дарове, в действителност може да бъде по-забавно. Особено в случай че сте спазили невисок предел, да вземем за пример от панд, тогава никой няма да бъде губещ. Дори да не харесва това, което е получил, въпреки всичко то е било единствено за развлечение “, изяснява Бърнърс-Лий. Специалистът поучава също да се пазят касовите бележки, както и тези, които са получили подарък, да бъдат откровени и да кажат дали в действителност подаръка им е харесал. Така, в случай че той няма да им е необходим, подаряващият ще има опция да го върне в магазина или да го размени с друго нещо.

Друг добър съвет, който той дава на хората, които желаят да похарчат повече за някой по-специален за тях човек, е да му подарят ваучер и по този начин единствено той да реши какво да си купи.



Същият спестовен метод е добре да се приложи и във връзка с коледната и новогодишна софра...

Много хора се изкушават да купуват или готвят неща като печена пуйка или пълнено прасенце, защото се усещат длъжни да създадат по този начин или просто желаят да блеснат с богата софра в обществените мрежи. Но вместо да получат самопризнание, получават след празниците празни джобове.

По думите на специалиста задоволително е просто да заложите на простичко меню, което да е обичано на всички вкъщи. Добра концепция е да включите и малчуганите в готвенето – това ще им даде повече тласък да опитат от нещата, в чието подготвяне са взели участие самите те, вместо да се тъпчат през целия ден и цяла вечер с лакомствата под елхата или в коледните чорапи.

„ Една от огромните неточности, които хората вършат, е, че се настройват да имат съвършена Коледа. Започват да възнамеряват всичко, което желаят, и по-късно се пробват да схванат по какъв начин могат да го реализиран. Моля, не правете това, защото евентуално ще надвиши финансовите ви благоприятни условия и в последна сметка ще ви докара отчаяние “, отбелязва Мартин Люис.

Ето за какво съветът му е първо да се дефинира празничен бюджет и по-късно да се вършат проекти.

За него по-важно е хората да отделят време за другари и близки, с които да си прекарат отлично, в сравнение с да се чудят с какъв безценен подарък да блеснат. „ Мисля, че шерването на времето е по-важно от облеклата, с които сме облечени, или храната на масата. Ние сме в рецесия с разноските за живот, която не се знае какъв брой дълго ще продължи. Затова не влизайте в новата година с задължения. Коледа е един ден – не съсипвайте живота си поради него “, установи умно финансовият специалист.

Друга добра концепция, която той споделя, е да надникнем в шкафовете за някой и различен зарязан по рафтовете вкъщи необработен от нас подарък или артикул, преди да купим нов.

Ако пък няма по какъв начин да ги употребявате за вашите коледни празници, можете да ги предложите за продажба в интернет. Заради рецесията от ден на ден хора се насочват към онлайн магазини за движимости втора употреба – един превъзходен метод да подпомогнете празничния бюджет.



 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР