На Земята има почти 200 държави и на знамето на

...
На Земята има почти 200 държави и на знамето на
Коментари Харесай

Защо като цяло в националните знамена не откриваме лилаво?

На Земята има съвсем 200 страни и на знамето на нито една не откриваме лилавия цвят. В рамките на човешката история този цвят в никакъв случай не е бил употребен, с цел да показа цивилизация, кралство или империя. 

Какво му е на лилавото? Днес е толкоз известно. Защо нито една страна не го употребява в знамето си?

Оказва се, че повода не е естетическа, а икономическа... 

Векове наред оцветяването с лилаво е коствало повече от злато. Багрилото, употребявано за произвеждане на лилаво платно, идва от морски охлюв, прочут като Bolinus brandaris, който живеел единствено по крайбрежията на античния финикийски град Тир (съвременен Ливан).

Тъй като се e срещало рядко и се е добивало мъчно (за няколко грама багрило били нужни над 250 000 охлюва), лилавото се е свързвало с кралските особи, мощ и власт. Неслучайно лилавото е известно и като кралски цвят.

Това е и повода, заради която липсва лилаво върху знамената на страните по света. Защото е било прекомерно скъпо да се създава.  

Не би трябвало да прибързваме обаче и да отписваме лилавия цвят. След 1900 година са основани няколко нови флагове, които имат лилави детайли (Никарагуа и Доминика). На флага на Втората испанска република (1931-1939) също откриваме лилаво.

Повече по тематиката можете да научите във видеото по-долу (налични са надписи на български).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР