На Земята има около 1500 активни вулкана, които са изригвали

...
На Земята има около 1500 активни вулкана, които са изригвали
Коментари Харесай

Масивът Таму: най-големият вулкан на Земята и вторият по големина в Слънчевата система

На Земята има към 1500 дейни вулкана, които са изригвали най-малко един път през последните 10 000 години. В допълнение към дейните вулкани има още и угаснали вулкани, които са изригнали преди милиони години и през днешния ден не съставляват заплаха за нас. Най-големият вулкан на Земята е масивът Таму, който се намира под водите на северозападната част на Тихия океан, на 1600 км от Япония. Смята се, че той се е образувал преди към 145 милиона години и съвсем незабавно е загаснал. Откриването на този вулкан е една доста забавна история, която несъмнено заслужава внимание. Първоначално учените даже не са осъзнавали с какъв брой необикновен обект си имат работа.

На Земята се намира един от най-големите вулкани в Слънчевата система

Височината на вулкана Таму

Масивът Таму е подводен вулкан, който се смята за най-големия на Земята. Освен това той е измежду най-големите вулкани в Слънчевата система, отстъпвайки единствено на угасналия марсиански вулкан Олимп.

Масивът Таму е с размери почти 450 на 650 км, най-високият вулкан е висок 4,5 км, а върхът е на 2 км под морското ниво. Той е доста по-висок от най-високия настоящ вулкан Мауна Лоа, който се намира на Хавайските острови и се издига на 4,1 километра.

Няма фотоси на вулкана Таму, тъй като той се намира прекомерно дълбоко и не се побира в един кадър

Вулканът Таму е сложен за забелязване, тъй като наподобява като безпрепятствено нагорнище на океанското дъно. Върхът има надолнище от единствено 1 градус. За съпоставяне, междинният надолнище на едно стълбище е към 40 градуса, а лесното ски втурване има надолнище от 10 градуса. Подробностите за вулкана бяха отразени от редакцията на National Geographic.

Най-високият вулкан в света

В началото на 20-и век учените знаят, че в северозападната част на Тихия океан има нагорнище. Те го картографираха, само че не можаха да дефинират какво тъкмо съставлява.

Масивът Таму се намира относително покрай Япония

С течение на времето се приема, че това нагорнище е формирано от изригването на няколко вулкана. Но откакто проучили следите от потоците лава, учените с изненада открили, че те идват от една-единствена точка. И по този начин станало ясно, че на дъното на Тихия океан има голям вулкан. Той бил наименуван Таму, което е редуциране от името на Тексаския университет (Texas A&M University), чиито експерти направиха научното изобретение.

Как се образуват вулканите

Според учените масивът Таму се е образувал преди към 145 милиона години. Това е станало относително бързо, за интервал от към един милион години. След изригването си вулканът бързо е загаснал и е малко евентуално да се разсъни още веднъж.

Смята се, че образуването на вулкана Таму се дължи на съвпадението на няколко фактора. Първо, той се намира на границата на три тектонични плочи по едно и също време. Второ, земната кора под него може да е по-тънка, в сравнение с в околното пространство. Трето, в региона на масива Таму може да е имало струпване на магма. Как е излязла тя не е ясно, само че се допуска, че е имало цепнатина в земната кора.

Масивът Таму на картата на дъното на Тихия океан

Първоначално се счита, че масивът Таму е бил щитовиден вулкан. Така се назовава тип вулкан с необятна форма, наподобяваща воински щит. Обикновено те се образуват от лава, която има невисок вискозитет и елементарно се популяризира на огромни дистанции. Но през 2019 година учените допуснаха, че масивът Таму е резултат от спрединг – последователното превъртане на литосферните плочи под натиска на магмата.

Най-високият вулкан в Слънчевата система

Масивът Таму по всяка възможност е вторият по величина вулкан в Слънчевата система. Възможно е в дълбините на океана и на други планети да има по-големи вулкани, само че за през днешния ден класацията наподобява точно по този метод.

Най-големият вулкан в Слънчевата система е планината Олимп на Марс. Той е висок към 26 км и за финален път е изригнал преди към 2 млн. години. Марсианският вулкан Олимп сега не е деен, само че очевидно е изригвал постоянно в продължение на доста милиони години. За това подсказва фактът, че диаметърът му е 25 пъти по-голям от безспорната му височина.

Вулканът Олимп на Марс

Може би в бъдеще учените ще научат още по-интересни детайлности за масива Таму. Но до момента в който към момента няма такива данни, можете да се спрем на вулкана Мауна Лоа. Той е най-големият деен вулкан на Земята и изригна неотдавна, през 2022 година

Най-големият вулкан Мауна Лоа изригна през 2022 година

Тогава в Хавай изригна най-големият вулкан в света – Мауна Лоа. В непосредственост до него са регистрирани трусове, а на върха лавата излиза от образувалите се пукнатини и запълва дъното на калдерата – басейн със стръмни скатове. В първите дни на изригването на всички самолети беше неразрешено да прелитат над събудения вулкан, само че жителите на околните селища не бяха застрашени. Очевидците към момента интензивно разгласяват фотоси от изригването на Мауна Лоа.

Вулканът Мауна Лоа се намира в самия център на вулканичния остров Хавай. На юг граничи с вулкана Килауеа, а на север – с Мауна Кеа. Вулканът Мауна Лоа се намира на 4 169 м над равнището на океана, само че в случай че се брои и подводната част, височината му доближава 9 км.

Интересен факт: хавайците свързват вулкана Мауна Лоа с една от сестрите на Пеле, богинята на огъня и мощния вятър. Съществува легенда, че сестрите се борят между тях, заради което сред Мауна Лоа и Мауна Кеа постоянно духат мощни ветрове.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР