На земното кълбо съществуват около 7000 езика, но основно от

...
На земното кълбо съществуват около 7000 езика, но основно от
Коментари Харесай

Дигитална библиотека спасява езици от изчезване с помощта на изкуствен интелект

На земното кълбо съществуват към 7000 езика, само че главно от тях се приказват единствено 20. Това изправя международното езиково завещание пред рецесия, само че един френски план се пробва да избави съществуващото в сбирката, която е задвижвана от изкуствен интелект.

По-голямата част от застрашените езици нямат писмена традиция и през днешния ден се приказват единствено от шепа възрастни хора. Тяхното заместничество подсигурява културно многообразие, а цифровата библиотека съхранява и улеснява достъпа до над 3600 аудио- и видеозаписи на 170 изчезващи езици.

„ Половината от тези 7000 езика ще изчезнат до края на този век”, споделя Евангелия Адаму, езиковед във Френския народен център за научни проучвания.

Изкуственият разсъдък на помощ на изчезващите езици

Според Алексис Мишо, един от основните лингвистични сътрудници в „ Панглос”, усърдната работа по транскрибиране и превод на необичаен език, скоро ще бъде доста ускорена от напредъка, реализиран в изкуствения разсъдък.

На помощ на откривателите идва софтуерът за машинно образование „ Елпис”, който им разрешава да изградят свои лични модели за различаване на речта и автоматизирано да транскрибират аудиозаписи.

„ Досега бяха нужни най-малко 100 часа аудиозаписи, с цел да се образова изкуствен интелект да транскрибира нов език. С този интерфейс един час запис ще бъде задоволителен. Това е същинска гражданска война!”, изяснява Мишо.

Според последните данни приблизително по един език изчезва на всеки няколко месеца под общата тежест на урбанизацията, обезлесяването и световното стопляне.

”Броят на езиците, които са изчезнали в хода на историята, се пресмята на 900, само че съвсем една четвърт от тях са се „ изпарили” през последните 50 години “, показва откривател от Френския народен център за научни проучвания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР