На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество всички, освен

...
На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество всички, освен
Коментари Харесай

Бюджетът на НЗОК получи подкрепата на всички социални партньори без АИКБ

На съвещанието на Националния съвет за тристранно съдействие всички, с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България, поддържаха или показаха кардинална поддръжка за плана на Закон за бюджет на Националната здравноосигурителна каса за 2024 година.

В него се плануват общо от доходи и прехвърляния 8 163 353 100 лв..

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България промени в оферти проектобюджет на НЗОК не се виждат и това е съображение за АИКБ да се въздържи от поддръжка. От организацията означиха потребността от актуализация на националната здравна карта.

" Смятаме, че здравноосигурителната система се нуждае от съответен проект за развиване, който да е гарантиран с съответни промени ", разяснява Добрин Иванов от АИКБ.

Българската стопанска камара (БСК) удостоверява кардиналната си поддръжка за проектобюджета на НЗОК, сподели Станислав Попдончев.

От Българската търговско-промишлена палата обявиха, че е регистрирана рекомендацията за повишение на средствата за профилактиката и предварителната защита на болесттите.БТА

" Даваме си сметка, че България е с най-ниски разноски в опазването на здравето в Европейския съюз и по тази причина би трябвало да се поставят старания за увеличение на тези средства. Има прогрес в този бюджет ", разяснява Цветан Симеонов от БТПП.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалните в България (КРИБ) също показаха кардинална поддръжка за проектобюджета на НЗОК. От Съюза за стопанска самодейност поддържаха оферти бюджет на здравната каса.

Синдикатите - КНСБ и КТ „ Подкрепа “ също поддържат проектобюджета на НЗОК.

По време на полемиката беше посочено, че има рекордно нарастване на средствата за опазване на здравето. Заместник-министърът на финансите Георги Клисурски разяснява, че това постанова и завишаване на контрола във връзка с разходване на средствата.

Залагат се тласъци за персоналните лекари да правят повече профилактични прегледи, уточни също той.

Заместник-министърът на опазването на здравето Михаил Околийски разяснява, че напъните са ориентирани към това да се изясни на хората „ какъв брой богат е пакетът “ за профилактика. По думите му единствено 38% от хората практикуват тези профилактични прегледи и това не е задоволително.

Акцент беше подложен и върху желанието на Министерството на здравеопазването за обезпечаване на съответна здравна помощ в отдалечените обитаеми места.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР