На заседание, проведено на 23.03.2023 г., Комисията за енергийно и

...
На заседание, проведено на 23.03.2023 г., Комисията за енергийно и
Коментари Харесай

КЕВР глоби със 165 000 лева енергийно дружество

На съвещание, извършено на 23.03.2023 година, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри решение, с което наложи имуществена глоба в размер на 165 238 лева на енергийно сдружение за осъществена операция на пазара. Установено е, че това е ставало посредством разслояване на нареждания (layering) и издаване на лъжливи поръчки (spoofing), което е нарушаване по отношение на интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с сила (REMIT). Нарушението е осъществено за интервала 01.01.2021 година – 31.03.2022 година на пазарен сегмент „ В рамките на деня “ на БНЕБ ЕАД. Това оповестиха от пресцентъра на КЕВР.

Съгласно REMIT операция посредством разслояване и лъжливи поръчки е налице при „ издаване на голям брой или огромни нареждания за търговия в едната страна на дневника за нареждания, постоянно надалеч от най-високата оферта „ купува “ и най-ниската оферта „ продава “, за да бъде осъществена търговия в другата страна на дневника за нареждания. След осъществяване на търговията, нарежданията се анулират без желание да бъдат изпълнени — тази процедура нормално е известна като разслояване на поръчки и лъжливи поръчки “, прецизират от регулатора.

След използване на знаците на Насоките за разслояване и лъжливо държание, направени от европейската Агенция за съдействие на енергийните регулатори /АСРЕ/, КЕВР откри, че сдружението е издало фиктивни нареждания за продажба, с което е постигнало краткосрочно понижение на цената на избрани артикули само в своя полза. По този метод сдружението е основало усещане измежду останалите пазарни участници, че цената ще продължи да спада, което ги е подтикнало да продават на „ Енерджи Съплай “ ЕООД електрическа енергия на по-ниски цени от тези, на които биха търгували, в случай че не беше манипулативното държание. След това голословно краткосрочно понижаване на цената, сдружението е отменило своите нареждания за продажба и действително е осъществявало транзакции за покупка на постигнатите по-ниски цени, посредством което е осъществило голословна облага. Това държание се дефинира като реализиране по манипулативен метод на покупко-продажби за разслояване и лъжливи поръчки на пазарен сегмент „ В рамките на деня “.

С признатото решение Комисията наложи на сдружението неотложно да приключи откритото нарушаване.

Това е второто решение на регулатора за налагане на имуществени наказания на енергийни сдружения за открита операция на пазара на едро на сила в сходство с член 5 от Регламент (ЕС) № 1227/2011. С решение от 25.11.2022 година

Комисията глоби шест енергийни сдружения, като им наложи имуществени наказания в общ размер 1 258 419 лева.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР