На заседание на Светия синод на Руската православна църква на

...
На заседание на Светия синод на Руската православна църква на
Коментари Харесай

Светия синод на Руската православна църква: В умовете на милиони християни храмът „Света София“ продължава да бъде храм

На съвещание на Светия синод на Руската православна черква на 16-17 юли 2020 година бе признато следното изказване по отношение на решението на турските управляващи да преразгледат статута на храма „ Света София “.



Светият синод на Руската православна черква показва дълбокото си страдание за решението на турското държавно управление да лиши Света София от музейния статут и да го трансферира за богослужебно прилагане на мюсюлманската общественост.

Гореспоменатото решение беше взето без да се вземат поради петициите и ясно изразената позиция на предстоятеля и йерарсите на Православните поместни църкви, представители на непознати страни, голям брой интернационалните публични и правозащитни организации, духовенство на разнообразни вероизповедания и религиозни обичаи. Взетото решение наранява религиозните усеща на милиони християни по целия свят, което може да докара до нарушение на междурелигиозния баланс и взаимното схващане сред християни и мюсюлмани освен в самата Турция, само че и на други места.

В условия, когато християнството е преследвана вяра на доста места по планетата, когато изселването на християни от Близкия изток продължава, това решение на турските управляващи носи особена болежка. Храмът „ Света София “ е издигната в чест на Христос Спасител; в мозъците на милиони християни тя продължава да бъде храм. За православната черква този храм има особено историческо и духовно значение.

Обръщайки се към братските Поместни църкви, означаваме с особена горест, че през днешния ден православният свят среща такова безрадостно събитие за Светата православна черква като фрагментирано, което се трансформира в директно разследване от антиканоничното легализиране на разцеплението в Украйна и което отслаби способността ни да се надигнем взаимно на новите духовни закани и цивилизационни провокации. Сега, в ера на възходяща християнофобия и възходящ напън на светското общество върху Църквата, единството е належащо още повече от преди. Призоваваме братските Поместни църкви да работят дружно, в духа на мир и обич към Христос, да намерят излаз от рецесията.

Надяваме се, че турските управляващи ще положат нужните старания, с цел да запазят по знамение непокътнатите скъпи християнски мозайки и ще обезпечат достъп на християнските поклонници до тях.

Изразявайки вяра за по-нататъшното опазване и подсилване на взаимното почитание и взаимното схващане сред вярващите от разнообразни международни религии, ние също молим към интернационалната общественост да окаже цялата допустима помощ за поддържането на специфичния статус на църквата „ Света София “, който е дълготраен за всички християни.

*Източник: Оля Ал-Ахмед, Българска телеграфна агенция

Руска Православна Църква, София

http://www.patriarchia.ru/

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР