На закрито заседание (КЕВР) прие Методика за определяне на цените

...
На закрито заседание (КЕВР) прие Методика за определяне на цените
Коментари Харесай

КЕВР прие методика за цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция

На закрито съвещание (КЕВР) одобри Методика за установяване на цените на електрическата сила на доставчика от последна инстанция (Методика). Съгласно член 21, алинея 1, т. 12 от (ЗЕ) Комисията има пълномощието да приема и да управлява използването на Методика за установяване на цените на електрическата сила на ДПИ, оповестиха от КЕВР.

Причината за приемането на нова методика е, че досегашната методика от 2013 година регламентираше метод на установяване на цените на електрическата сила на ДПИ, който не е в сходство с използваното към днешна дата законодателство. Тя предвиждаше закупуването на електрическа сила за покриване потреблението на клиентите на ДПИ да става единствено от публичния снабдител, въз основа на решение на КЕВР за установяване на съответните количества, до момента в който според член 100, алинея 1 от ЗЕ тази сила следва да се обезпечава извънредно посредством подписване на покупко-продажби с електрическа сила по свободно контрактувани цени с безграничен брой търговски участници. Посочените несъгласия със закона са основни и това постанова приемането на напълно нов акт, с който да се преуреди метода на установяване на цените на ДПИ в сходство с изменението на нормативната уредба и настоящото развиване на пазара.
 Омбудсманът: КЕВР завишава цените на топлоенергията Омбудсманът: КЕВР завишава цените на топлоенергията
Това, което се случи на 1-ви юли е, че КЕВР направи прогноза каква ще бъде цената на топлинната сила. Има проблем, тъй като прогнозата...

С приемането на новата Методика цената за доставка на ДПИ се обвързва с почасовите цени на пазара „ Ден напред “ на БНЕБ и с цените за дефицит на балансиращия пазар. По този метод се подсигурява, че заплащаните от клиентите цени във всеки един миг ще са доста по-високи от пазарните и по този метод клиентите да нямат тласък да остават при този ДПИ. Предотвратява се образуването на голословно високи цени на доставка, като се обезпечава и допустима възвръщаемост от даването на услугата и по този начин се реализира по-голяма равнопоставеност, предвидимост и сигурност в връзките сред ДПИ и техните клиенти.

С новата Методика се регламентират по-ясни правила и по-справедлив механизъм за установяване на цените на ДПИ, които регистрират ползите, както на доставчиците, по този начин и на клиентите. Отнема се опцията на ДПИ да закупуват нужната им електрическа сила по случайни цени, без оглед на настоящите ценови нива на пазара. Допуска се толеранс в размера на цените, който регистрира спецификата на активността доставяне с електрическа сила от ДПИ и обвързваните с нея компликации при прогнозирането на броя клиенти и тяхната консумация. Съществен детайл в Методиката е, че тя основава условия КЕВР бързо и дейно да управлява вярното формиране на цените от ДПИ.

В сходство с условията за гласност и бистрота планът на Методика и отчетът на работната група бяха оповестени авансово на интернет страницата на регулатора и на Портала за публични съвещания. Преди окончателното приемане на Методиката, в осъществяване на законовите разпореждания, КЕВР организира на 14.06.2021 година публично разискване със заинтригуваните лица. В разискването по отдалечен път участваха представители на НЕК ЕАД, „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЕВН България Електроснабдяване “ АД, „ Енерго-Про Продажби “ АД. В планувания 14-дневен период участниците в извършеното разискване, както и Българска стопанска камара и „ ЕСП Златни пясъци “ ООД, внесоха писмени мнения. В Комисията дава стимулирано мнение по всяко едно от постъпилите оферти и възражения.

Приетата от КЕВР Методика за установяване на цените на електрическата сила на доставчика от последна инстанция ще бъде изпратена в „ Държавен вестник “ за обявяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР