На японски думата haikara означава всичко и всеки, който по

...
На японски думата haikara означава всичко и всеки, който по
Коментари Харесай

Ново място: Haikara Ramen & Karaage Bar

На японски думата haikara значи всичко и всеки, който по някакъв метод имитира или прилича западния жанр, мода и метод на живот. Появява се през XIX век, когато Япония се отваря към света и стартира да възприема новото и особеното.

Haikara Ramen & Karaage Bar също е нов и друг. В София има много японски заведения за хранене, само че той е първият, който оптимално се приближава до достоверните японски павилиони за рамен - и като храна, и като интериор.

В Япония раменът е ежедневна храна, бърза за изразходване, въпреки и мудна за подготвяне. В тези места хората не се задържат дълго, резервации не се вършат, по тази причина постоянно има опашки. Седи се на бар, който не допуска огромните компании и пищно застояване на масата. Може би по тази причина са допустимо най-комфортната среда да бъдеш уединено с храната си. Рамен " за у дома " съвсем не съществува. Той би трябвало да се яде на място и незабавно, до момента в който е парещ, преди нудлите да омекнат и картината му да се скапе.

Шеф Тоши, който тук ще ви го сготви и сервира, даде допустимо най-хубавата формулировка за концепцията на рамен бара си: " При нас е яж и бегай. "
Реклама
За първи път началник Тоши идва в България през 1999 година като екскурзиант. София не го впечатлява, само че след Копривщица, Велико Търново и родопските села взема решение, че е разкрил страната, в която желае да живее. В последващи епизоди се занимава с експорт на български артикули в Япония, работи в ресторант " Сакура " на хотел " Кемпински ", няколко години натрупа опит за рамен в Япония, след което се връща в България и отваря Haikara Ramen & Karaage Bar.

В момента предлага два типа рамен: шою и мисо, от март рамените ще са четири, дружно с лютия и вегетарианския. Шеф Тоши готви и след това съчетава по разнообразни способи четири типа бульон - от кокошка, свински, рибен и зеленчуков. Някои лишават 5-6 часа, други - сред 8 и 12, и за всички избира продуктите от разнообразни ферми.

В логото на бара с изключение на купата рамен, нудлите и клечките има и едно симпатичЕно пиле. Това е karaage, или нежни късчета пържено пилешко, които са в елементарен и в къри вид. Поднесени дружно с парче лимон, и най-добре съчетани с бира, са чудесна вечеря или обяд - обикновен, апетитен и изобилен. По време на пандемията този тип пържено пиле, което съществува от към 150 години в Япония (отново като част от западното влияние), става храна номер едно като най-поръчваното за у дома ядене.

На една от стените на бара има значима илюстрация: японско момиче с купа рамен припомня, че той е най-вкусен, когато се сърба. Колкото по-шумно, толкоз по-добре. Зад този етикет има здрав разсъдък. Просто това е удачният метод да се уловят ароматите на бульона, нудлите, добавките, сусамовото и подправеното олио, по-бързо да се изстуди врелият бульон, а и да покажеш, че ти е вкусно.
Реклама
Със сигурност, до момента в който сте в бара, ще се сетите за кино лентата " Тампопо " - най-съкровеното и поетично пояснение в обич към рамена и храната въобще. В него учителят разказва стъпките на ритуала " рамен ":

" Първо оглеждаш купата, с цел да оцениш композицията и букета от аромати, наблюдаваш драгоценната мазнинка, която блещука на повърхността, лъскавината на бамбуковите кълнове, бавното поглъщане на листа водорасло. Концентрираш се върху трите късчета месо. Макар свенливо скрити, те имат основна роля. Нежно ги милваш с връхчетата на клечките, с цел да им покажеш любовта си, деликатно ги потапяш в бульона и им казваш " до по-късно ". Изсмукваш малко нудли и след това сърбаш три пъти от бульона. Въздишка. "

Това е. Повтаряме няколко пъти и най-после (по началник Тоши) - бегаме.

ул. " Христо Белчев " 8А
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Свят 3 Образование 1 Свят 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Градове 2 Право 3 Енергетика Реклама Работно време
вторник - неделя от 11 до 21 ч.
Фотограф: Цветелина Белутова Фотограф: Цветелина Белутова Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Караконова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР