На втория тур ще се гласува в около 7250 секции,

...
На втория тур ще се гласува в около 7250 секции,
Коментари Харесай

Матева: На втория тур в 5900 секции ще се гласува с машини

На втория тур ще се гласоподава в към 7250 секции, в 5900 секции ще се гласоподава с машини.

Това съобщи представителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева по отношение на произвеждането на изборите за общински съветници и за кметове.

" Всички работим по този начин, че да се случи машинното гласоподаване ", акцентира Матева.

" Всички 265 ОИК предадоха в законния период протоколите с изборните резултати. В момента се прави наново въвеждане на данните в изчислителния пункт на ЦИК ", означи Матева и добави, че по данни на протоколите на СИК на 29 октомври са дали своят вот 2 713 979 гласоподаватели, или 44,94%.

Резултатите от гласуването в тези избори се афишират от ОИК, като на техните Интернет страници са оповестени решенията за определените общински съветници, както и там, където са определени кметове на общини, кметове на региони и кметове на кметства. " Там, където не са определени, са оповестени имената на претендентите, които отиват на втори тур и ще бъдат избирани на 5 ноември ", сподели Матева.

Общинските администрации следва да предадат в съботния ден, дружно с останалите изборни бумаги и материали, и по две ролки хартия за машинно гласоподаване, които са им предадени и се съхраняват при тях за първи тур.

На балотажа ще се избират 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на региони. " В четири кметства ще има балотаж, в който ще вземат участие трима претенденти, защото вторият и третият са с еднакъв брой гласове ", изясни Матева и посочи, че това са кметствата Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

На балотажа право на глас имат 6 380 052 гласоподаватели. На 5 ноември могат да гласоподават и са включени в изборните описи тези гласоподаватели, които сред първия и втория тур са придобили изборни права, в това число навършващите 18 година към изборния ден.

" Областните шефове следва да предадат на общинските администрации изборните описи за тези секции, за които ще има гласоподаване на втория тур ", обърна внимание Матева и добави, че в изборните описи са включени и гласоподавателите, които са подали заявление за гласоподаване по сегашен адрес, като посочи, че те не могат да гласоподават по сегашен адрес и нови заявки по сегашен адрес не се подават. Нови заявки не се подават и за гласоподаване с преносими СИК.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР