На всички снимки навлизащата в Украйна руска бойна техника е

...
На всички снимки навлизащата в Украйна руска бойна техника е
Коментари Харесай

Мистериозни символи на руските танкове в Украйна

На всички фотоси навлизащата в Украйна съветска бойна техника е означена с мистериозни знаци – латински букви, най-много „ Z”, за които няма пояснение.

Освен просто „ Z”, може да се види „ Z” вписано в триъгълник, кръг или квадрат, а също и „ U”, което обаче очевидно се среща по-рядко. Символите са с разнообразни размери, изписани са на разнообразни места по танковете, джиповете, камионите, оръдията, транспортните бронирани машини. За всички е употребява ярка бяла багра. Има фотоси на танкове, които безусловно са покрити със „ Z”-ове, а на други има единствено един и то относително дребен.

Според някои военни специалистите това може да бъде метод съветските сили да разграничат техниката си от украинската. И двете страни употребяват идентични модели бронирани машини. А даже и да има механически разлики, като да вземем за пример с украинските танкове Т-80, те много наподобяват на съветските Т-72, изключително от по-голямо разстояние, показва „ Task & Purpose”.



Вече е ясно, че съветската войска не употребява системи са сателитна навигация и електронно различаване собствен – непознат.

Поставянето на знаци е нормална военна процедура за разграничение на другар от зложелател.

Американските военни поставят черно-бели линии на своите самолети по време на десанта в Нормандия през 1944 година, с цел да избегнат другарски огън от корабите и сушата. При интервенция „ Пустинна буря” в Ирак, бронираната техника на Съединени американски щати е означена с обърнато бяло „ V”.



„ В последна сметка маркировките „ Z “ и други сходни са мярка за премахване на спорове, с цел да се предотвратят произшествия с другарски огън”, показва пенсионираният полковник от морската пехота Марк Кансиан, старши консултант в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Подполковникът от военновъздушните сили на Съединени американски щати Тайсън Ветцел, старши помощник в мозъчния концерн на Атлантическия съвет във Вашингтон е безапелационен, че съветските бойни самолети летят прекомерно бързо, с цел да могат техните водачи да разпознаят маркировката със „ Z”.

По евентуално е знаците да се предопределени за идентификация от хеликоптери, артилерия и ракетни установки.



Бившият капитан от морската пехота Роб Лий, който е работил в мозъчен концерн, фокусиран върху защитата в Москва, обаче не има вяра, че маркировките имат за цел да предотвратят другарски огън, тъй като не са стандартизирани и постоянно са прекомерно дребни, с цел да бъдат видяни отдалеко.

„ Те са разнообразни от това, което нормално виждаме на съветските транспортни средства”, разяснява Лий. „ Те очевидно са нещо ново. И най-вероятната причина, заради която биха сложили този тип знаци, е да посочат друга работна група, друг ешелон”.

Лий отбелязва, че разнообразни версии на маркировките са се появили на фотоси, в това число „ Z” в квадрат, кръг или триъгълник, а някои транспортни средства са маркирани само с бял триъгълник.

Според Лий в този момент, когато нашествието в Украйна е в ход, тези разнообразни типове маркировки би трябвало да разрешат на съветските пътни охранители, насочващи трафика, да се уверят, че всички транспортни средства и съоръжение отиват на вярното място.

„ Това са маркери, които евентуално значат техните работни групи или разнообразни ешелони, тъй че да могат да поддържат нещата в ред”, смята Лий.

Непотвърдена информация, която циркулира в съветските обществени медии, твърди, че машините, маркирани със „ Z”, са предопределени да напредват към украинския град Харков, до момента в който колоните с триъгълна маркировка отиват към Донбас.

Официално Пентагонът отхвърля да разяснява мистериозните знаци. Скот Гирингели, представител на Европейското командване на Съединени американски щати, показва, че чиновниците на армията не разискват разследващите данни и нито удостоверяват, нито спекулират по отношение на военни проекти и интервенции.

"Z " symbols on many Russian tanks can be visible
To further confuse matters Alphabet "Z " is not a letter in Russian Cyrillic
— Day Today
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР